Головна Новини Всеукраїнська асоціація громад взяла участь в тренінгу щодо комплексного просторового планування для громад

Всеукраїнська асоціація громад взяла участь в тренінгу щодо комплексного просторового планування для громад

by Інна Тесленко
Whatsapp Image 2024 08 14 At 10.16.27

Всеукраїнська асоціація громад взяла участь в тренінгу «Комплексне просторове планування для цілей розвитку територіальної громади».

Мета заходу – познайомити посадових осіб громад-партнерок Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей з принципами та інструментами комплексного просторового планування для розвитку територіальної громади.

Це надасть їм можливість здійснювати більш ефективне управління територіальними ресурсами громад, сформувати навички використання сучасних методів планування та реалізації проєктів розвитку, що сприятиме сталому розвитку та підвищенню якості життя мешканців територіальних громад.

Нагадаємо, що з 1 січня 2025 року набирає чинності вимога до громад мати місцеву містобудівну документацію — Комплексний план просторового розвитку. Лише з цим документом громада зможе відвести земельну ділянку під садочок, школу чи житло, підприємець — розширити свій бізнес, а звичайний житель — змінити цільове призначення своєї ділянки.

Комплексний план — не просто нова вимога законодавства, він є основою якісних змін на місцях. Це одночасно містобудівна документація на місцевому рівні та документація із землеустрою, що охоплює всю територію громади, не має терміну дії, і може змінюватись щороку.

За підсумками тренінгу учасники отримали теоретичні та практичні знання з питань просторового планування, узгодження систем просторового, стратегічного планування, програмування та програмно-цільового бюджетування, а також правового статусу виконавчих органів місцевої ради з питань містобудування та архітектури.

Це дозволить покращити інфраструктуру та інвестиційну привабливість територій, забезпечити раціональне використання земельних та інших ресурсів, а також запобігати хаотичному розвитку та іншим порушенням у цій сфері.

Захід організований Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» та став можливим завдяки щирій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID чи Уряду США.

Читайте також