Головна Новини Всеукраїнська асоціація громад провела третє засідання Комітету ВАГ з питань ветеранів у Вінниці

Всеукраїнська асоціація громад провела третє засідання Комітету ВАГ з питань ветеранів у Вінниці

by Інна Тесленко
Img 20240609 110825 535

У Вінниці відбулось третє офлайн-засідання Комітету Всеукраїнської асоціації громад з питань ветеранів за участі близько 40 учасників.

Також до заходу долучились голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма, програмна координаторка Міжнародного фонду “Відродження” Ольга Гальченко, начальниця відділу ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів України Альона Скорзова.

З вітальним словом виступив голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма.

“Робота з ветеранами – на сьогодні найбільш нагальне питання. Це тема номер один у кожній громаді, не залежно від розташування громади, чи Захід, чи Схід, Північ, або Південь – ветерани є скрізь. Ми маємо дивитись широко і комплексно, це проблема не лише самого ветерана, а його родини, його громади. Ця робота надскладна, але дуже важлива. Сподіваюсь, нам вдасться спільно на державному рівні разом з органами місцевого самоврядування розв’язати це питання”, – наголосив Володимир Кучма.  

Програмна координаторка Міжнародного фонду “Відродження” Ольга Гальченко підкреслила, що Міжнародний фонд “Відродження” почав реалізовувати ветеранські проєкти ще на початку війни у 2014-2015 роках і згодом проєкти стали більш масштабними та націленими на реалізацію у  громадах. 

“Я бачу, що саме на рівні громад впроваджуються та реалізовуються ті ініціативи, які мають ефект, які дійсно допомагають людям, ветеранам, членам їхніх родин. Масштаби держави завжди менш гнучкі, більш повільні, ніж те, що відбувається у громадах. І для нас було важливо – підсилити той імпульс, який вже є у громадах”, – зазначила Ольга Гальченко.

На засідання Комітету ВАГ з питань ветеранів була запрошена начальниця відділу ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів України Альона Скорзова, яка розповіла про ключові напрями роботи Міністерства, зокрема, медичний, психологічна реабілітація, освітній, ветеранське підприємництво, тощо.  

“Щодо напряму бізнес, на законодавчому рівні ще потребує затвердження поняття “ветеранське підприємництво”. Однак завдяки державній програмі ми вже можемо надавати ветеранам та їхнім родинам можливості для навчання, зокрема, запроваджений Центр ветеранського розвитку. На сьогодні є 14 проєктів, сподіваємося їх буде більше”, –  Альона Скорзова.

Директор з розвитку ВАГ Ігор Абрам’юк та експертка ВАГ Анжеліка Близнюк розповіли про ветеранський напрям діяльності ВАГ, мету, завдання і формат роботи Комітету ВАГ з питань ветеранів.

“Всеукраїнська асоціація громад працює у два боки: перше – реагування на дії виконавчої та законодавчої влади (законопроєкти, стратегії, документи тощо), вироблення позиції та відстоювання її на всіх майданчиках, де можна взаємодіяти з урядом та парламентом. А також можемо самі ініціювати певні законодавчі ініціативи. І друга частина роботи ВАГ – відстоювання інтересів громад та надання консультативної допомоги. Відповідно завдання кожного проєкту – підвищення спроможності громад”, – підкреслив директор з розвитку ВАГ Ігор Абрам’юк. 

На засіданні Комітету відбулось жваве обговорення проєкту нормативного документу щодо надання пропозицій до проекта постанови Кабінету Міністрів України стосовно Порядку забезпечення інституту помічника ветерана в системі переходу від військової служби до цивільного життя. Запрошені представники громад зазначили, що необхідно надати повноваження фахівцю по роботі з ветеранами, щоб він міг адвокувати весь процес отримання документів, надсилав запити щодо отримання інформації тощо. Дуже важливий аспект – гідна оплата праці фахівця, чіткі та зрозумілі функціональні обов’язки. Також члени Комітету ВАГ з питань ветеранів висловились, що може бути брак фахівців, адже велика кількість ветеранів будуть демобілізовані і потребуватимуть великий спектр послуг та комплексної допомоги і підтримки.  

У межах засідання Комітету також були розглянуті актуальні питання ветеранської політики як на державному так і на місцевому рівнях, обговорені інструменти та успішні практики роботи ОМС з ветеранами, питання створення ветеранських просторів в громадах, програми підтримки ветеранів та інші важливі питання.

Зокрема, член Комітету ВАГ, директор КУ “Сервісний офіс “Хаб Ветеран” Олександр Коровай презентував успішний приклад роботи ветеранського простору в Одесі.

Цей захід є складовою частиною проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», що його асоціація реалізує за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження” у партнерстві з ГО “Простір можливостей”. Проєкт покликаний об’єднати зусилля місцевої влади та ветеранської спільноти на розвиток у громадах можливостей з реінтеграції ветеранів і ветеранок, підтримки членів їхніх родин.

Якщо ви бажаєте долучитись до роботи Комітету ВАГ з питань ветеранів — заповніть онлайн анкету за посиланням: https://forms.gle/Uh7ZVmBtCVLUxHPY8.

Читайте також