Головна Новини Всеукраїнська асоціація громад підписала Меморандуми про управління земельними ресурсами та підвищення енергетичної стійкості громад

Всеукраїнська асоціація громад підписала Меморандуми про управління земельними ресурсами та підвищення енергетичної стійкості громад

by Інна Тесленко
Whatsapp Image 2024 08 20 At 19.01.10

У межах розширеного засідання Конгресу місцевих та регіональних влад за участі Президента України Всеукраїнська асоціація громад разом з іншими асоціаціями ОМС підписала два Меморандуми про співробітництво із органами державної влади.

Перший меморандум про співробітництво в проведенні інвентаризації земель територіальних громад  укладено між Мінекономіки, Мінагрополітики, Держгеокадастром, Державною податковою службою та всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування.

Другий – про взаємодію у сфері підвищення енергетичної стійкості громад України, який дасть можливість владі на місцях отримати ефективніший доступ до державних програм з фінансування енергоефективності.

Меморандум про управління земельними ресурсами повністю узгоджуються з Євроінтеграційною політикою нашої країни та спрямований на вирішення актуальних задач територіальних громад  та держави задля  підвищення ефективності управління земельними ресурсами, зазначив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник.

Whatsapp Image 2024 08 20 At 19.02.28

Загалом у Меморандумі Всеукраїнська асоціація громад акцентувала увагу на ключових питаннях:

1.  Розроблення правових алгоритмів взаємодії при  визначенні  суб’єктів та об’єктів оподаткування платою за землю та  мінімальним податковим зобов’язанням, в тому числі шляхом:

– визначення порядку використання органами місцевого самоврядування  на безкоштовній основі інформації з баз даних ДПС;

– визначення порядку виявлення об’єктів, за які не сплачуються плата за землю та мінімальне податкове зобов’язання;

– формування методичних основ реалізації органами місцевого самоврядування функції державного контролю за використанням та охороною земель;

– формування прозорих правових механізмів реалізації органами місцевого самоврядування функції власника земель сільськогосподарського,  лісогосподарського призначення, земель водного фонду.

2.      Напрацювання спільних механізмі дій щодо створення актуальної картографічної основи для проведення інвентаризації земель всіх пероральних громад. 

 3.     Вирішення ряду питань щодо актуалізації змін до земельного законодавства.

Маємо надію та бажання мати спільний вектор діяльності у зазначених питаннях. Це дозволить громадам бути ефективними господарями земель комунальної власності, а державі – мати потужну горизонталь влади і стати учасником нового етапу Спільної аграрної політики вже в 2027 році. 

Whatsapp Image 2024 08 20 At 19.01.10

Другий меморандум про підвищення енергетичної стійкості громад – завдяки йому очікуємо суттєвого  зростання кількості термомодернізованих будівель та будівництва  сонячних електростанцій. Це дозволить зробити наші громади більш енергонезалежними, енергомодернізованими, а Україну – більш незалежною від енергетичних ресурсів.

Розширене засідання Конгресу місцевих та регіональних влад відбулось у Кропивницькому та зібрало 1642 учасники, керівництво держави, міжнародних представників, всеукраїнські асоціації ОМС. Учасники обговорили широкий спектр питань: інвентаризація земель, навчальний рік, підготовку до опалювального сезону та загалом поточну ситуацію в громадах.

Читайте також