Головна Новини Ветеранська політика – незмінно на порядку денному кожної громади та країни загалом

Ветеранська політика – незмінно на порядку денному кожної громади та країни загалом

by Інна Тесленко
Whatsapp Image 2024 08 23 At 08.37.14

Ветеранська політика залишається на порядку денному кожної громади та країни загалом. Саме тому сьогодні важливо організовувати дискусійні майданчики та обговорювати ключові питання та проблеми даної галузі та налагодити ефективну координацію з міністерствами заради того, аби кожен ветеран і ветеранка почувалися в цій країні гідно.

Про це зазначив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник під час VIІ Щорічного міжнародного ветеранського Форуму “Україна. Ветерани. Єдність”.

Він нагадав, що Всеукраїнська асоціація громад активно працює з громадами в питанні ветеранської політики, збирає інформацію, запити – як і що потрібно, аби ветерани і ветеранки, повертаючись додому, були не викликом для громади, а величезним ресурсом для її розвитку.

«У співпраці з Мінветеранів та у партнерстві з ГО “Простір можливостей” ми реалізовуємо проєкт “Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики”. Проводили інформаційно-навчальні заходи в різних регіонах, де громади отримують важливу інформацію щодо державної ветеранської політики. Понад 100 фахівців ОМС вже пройшли навчання, понад 200 очільників громад взяли участь в очних регіональних дискусіях з представниками міністерства та експертами. У 11 пілотних громадах за експертної підтримки розробляються місцеві ветеранські політики та програми, запроваджуються практичні інструменти реінтеграції ветеранів», – сказав Іван Слободяник.

Серед важливих завдань ветеранської політики він назвав:
✅ефективне запровадження в громадах посади фахівця із супроводу ветеранів;
✅створення безбар’єрних ветеранських просторів: громади очікували від держави на певний стандарт і його отримали – є Методичні рекомендації, затверджені Наказом Мінветеранів щодо створення та функціонування ветеранських просторів № 168 від 05.06.2024р.;
✅вирішити питання з наданням землі ветеранам. А за умов її відсутності у громадах – віднайти та запропонувати компенсаційні ресурси.

Також у межах заходу учасники панелі обговорили питання фізичної реабілітації ветеранів, надання якісних послуг, створення безбар’єрного простору для них, запровадження посади фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

Читайте також