ВАГ взяла участь у роботі круглого столу з питань безпеки в громадах

by [email protected]

13 жовтня у м. Луцьку Волинської області відбувся круглий стіл: «Взаємодія державної влади, місцевого самоврядування та громадськості у сфері забезпечення безпеки громадян».

Засідання відбулось за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України за сприяння Програми “ULEAD з Європою”.

Учасники круглого столу обговорили проблемні питання функціонування громад в період дії воєнного стану, створення місцевої та добровільної пожежної охорони, організацію безпекових центрів. 

У своєму виступі регіональний координатор ВАГ у Волинській області Петро Гоцалюк окреслив  позицію Асоціації, яка виступає за впровадження ефективної державної політики у цій сфері, чітке визначення та розподіл функцій, повноважень і ресурсів між суб’єктами урядування усіх рівнів. Це забезпечить системний підхід щодо планування і здійснення органами влади заходів цивільного захисту. Він акцентував на необхідності пошуку фінансових ресурсів для створення у громадах безпечного середовища, зокрема через налагодження міжмуніципального співробітництва.

Також П.Гоцалюк звернув увагу учасників на такий важливий аспект комплексної безпеки громади, як кіберзахист накопичених у громаді даних, зокрема у ЦНАПах. 

“Окремі Волинські  громади мають досвід системного підходу до питань кібербезпеки завдяки співпраці з фірмою Cisco в рамках проєкту “Digatal Volyn” за підтримки фонду “Східна Європа”, у більш як 30 громадах області інстальовано системи кіберзахисту”,- зазначив Петро Гоцалюк .

Окремо він наголосив на важливості перегляду стратегій громад та доповнення їх розділом щодо забезпечення комплексної безпеки життєдіяльності громади.

Зараз ВАГ звертає серйозну увагу на сферу безпеки і має наміри розвивати цей напрям діяльності (у т.ч. через активізацію роботи Комітету ВАГ з питань безпеки), оскільки за нинішніх умов увесь комплекс безпекових питань виходить на перший план, а недоліки та прорахунки у цій сфері можуть вартувати занадто дорого.

© Всеукраїнська асоціація громад