Головна Новини ВАГ внесла пропозиції громад до Проєкту Закону про Бюджет на 2025 рік

ВАГ внесла пропозиції громад до Проєкту Закону про Бюджет на 2025 рік

by Інна Тесленко
Img 7375

Всеукраїнська асоціація громад взяла участь у бюджетних консультаціях за ініціативи Мінфіну.

Такі консультації є обовʼязковим елементом роботи всеукраїнських асоціацій, згідно закону.  Зокрема, про них йдеться у статті 19 Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування» та у § 18 і 33 Регламенту КМУ, затвердженому постановою від 18 липня 2007 р. № 950.

Під час зустрічі обговорювались основні пропозиції до проєкту Закону про Державний бюджет на 2025 рік. 

Також були представлені основні засади міжбюджетного регулювання, трансфертної політики, особливості горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів, основні підходи, виклики та проблеми розподілу міжбюджетних трансфертів в умовах воєнного стану, наміри по розмежуванню між рівнями бюджетів податку на доходи з фізичних осіб, питання статистичних спостережень.

Всеукраїнську асоціацію громад під час бюджетних консультацій представляв виконавчий директор Іван Слободяник.

Він звернув увагу на три основні пропозиції, які напередодні озвучили члени ВАГ, представники громад,  на засіданні профільного комітету Асоціації. 

Так, серед найважливіших питань місцевого самоврядування, які потребують врегулювання, – залишити на постійній основі зарахування 64% ПДФО органам місцевого самоврядування. Це має бути врегульовано на законодавчому рівні, щоб не повертатись до нього щороку.

Також для наших громад важливим є питання законодавчого врегулювання питання обов’язкового нормативного показника бюджетного трансферу, виходячи з соціальної потреби населення у користуванні медичною підтримкою вторинного рівня – «вторинки». Окрім того, у проєкті бюджету варто переглянути питання розширення напрямків використання вільних залишків коштів місцевих бюджетів, що є станом на початок року, на поточний і капітальний ремонт систем водозабезпечення, зауважив Іван Слободяник.

Окрім того, Асоція акцентує увагу на важливості передбачення та збільшення обсягів міжбюджетних трансферів в освітній сфері та сфері охорони здоров’я для територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та тимчасово окупованих територій.

У Асоціації зазначили, що залишається відкритим питання освітньої субвенції. Важливо розуміти, як це питання буде вирішуватися стосовно деокупованих територій, або громад, які на лінії розмежування.

Це перша бюджетна консультація, але надалі ВАГ активно буде взаємодіяти з профільними комітетами щодо внесення пропозицій.   

Читайте також