ВАГ та Мінінфраструктури підписали Меморандум про співпрацю

by [email protected]

7 лютого Всеукраїнська асоціація громад та Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України підписали Меморандум про співробітництво щодо розвитку громад, територій та інфраструктури. 

Своїми підписами меморандум засвідчили Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник та Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

В рамках Меморандуму домовились консолідувати зусилля для підготовки та забезпечення швидкого та сталого відновлення громад.

«Це нові можливості для налагодження взаємодії між Урядом та громадами у ключових сферах регіонального і місцевого розвитку, зокрема післявоєнної відбудови громад. Ми щиро сподіваємося, що наша співпраця з Віце-прем’єр-міністром посилить  комунікацію з  усіма міністерствами та відомствами щодо основних питань» – зазначив Іван Слободяник.

Олександр Кубраков назвав три пріоритетні напрями співпраці з ВАГ:

  • Розроблення комплексних планів просторового розвитку територій
  • Формування команд впровадження реформ у громадах
  • Законодавчі ініціативи

«Така співпраця піде на користь і громадам, бо їм важливо розуміти, що відбувається з відновленням і знати, що їхня позиція буде врахована, і Міністерству: щоб якісно визначати потреби та пріоритетні питання в органах місцевого самоврядування» –  відзначив  Олександр Кубраков.

В заході з нагоди підписання меморандуму взяли участь також Володимир Кучма, Голова ВАГ, Кіптівський сільський голова, Олена Шуляк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Олександра Азархіна, заступниця Міністра громад, територій та інфраструктури України та члени Правління ВАГ (онлайн).

«Підписання такого Меморандуму вселяє впевненість в тому, що у новому, об’єднаному міністерстві політика у сфері розвитку місцевого самоврядування, регіонального та місцевого розвитку й надалі займатиме достойне місце, що Міністерством буде продовжена децентралізаційна реформа, яка є однією з найбільш важливих та успішних українських реформ, та внаслідок якої в Україні відбулося формування дійсно спроможного місцевого самоврядування та спроможних територіальних громад» – зазначив Володимир Кучма, Голова ВАГ, Кіптівський сільський голова.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, відзначила, що таке єднання всіх гілок влади є надзвичайно важливим і додала, що Комітет буде сприяти всім позитивним ініціативам асоціації. 

Представники місцевого самоврядування отримали добру нагоду обговорити з представниками влади ключові проблемні питання та визначити пріоритети співпраці, серед яких:

 Діяльність місцевого самоврядування під час війни:

  • Проблеми розмежування повноважень ОМС та військових адміністрацій
  • Функції та роль районних державних адміністрацій у системі територіальної організації влади.
  • Кадрове забезпечення ОМС: велика кількість вакансій, неналежне грошове забезпечення, складні умови роботи.
  • Відсутність прозорих механізмів контролю/нагляду за законністю діяльності ОМС з боку виконавчої влади.

Відновлення територій/громад

  • Необхідність створення цілісної та зрозумілої системи відновлення територій/громад;
  • Непрозорість механізму відбору об’єктів для фінансування в рамках вже існуючих програм відновлення.

Фінанси

Надмірність обмежень на витрачання коштів місцевих бюджетів, запроваджених Постановою КМУ №590, які  унеможливлюють плановий ремонт/модернізацію, оплату послуг з розробки програм комплексного відновлення територій громад, складання землевпорядної документації, закупівлю комп’ютерного обладнання, камер відеоспостереження та ін.

 Реформування системи закладів охорони здоров’я

Ризики закриття загальних закладів охорони здоров’я, які не увійдуть до спроможної мережі, оскільки мають охоплення населення від 10 до 40 тисяч. Показник охоплення кількості жителів потрібно знизити як мінімум удвічі – до 20 тис. осіб, а також надати можливість ОМС брати участь у прийнятті рішень щодо функціонування загальних закладів охорони здоров’я.

 Безпека життєдіяльності

Вирішення проблеми розчистки русел гірських річок – як мінімально необхідні заходи з метою захисту територій від весняної повені.

© Всеукраїнська асоціація громад