Головна Новини ВАГ провела навчання з реінтеграції ветеранів для голів громад та фахівців ОМС на Київщині

ВАГ провела навчання з реінтеграції ветеранів для голів громад та фахівців ОМС на Київщині

by Інна Тесленко
Whatsapp Image 2024 07 08 At 14.19.07

Ветерани – це не виклик для громади, а величезний ресурс для її розвитку. Саме тому сьогодні вкрай важливо навчати фахівців ОМС ефективно реінтегрувати наших захисників, які повертаються з війни, до цивільного життя і створювати для них комфортний ветеранський простір.

Про це говорили під час інформаційного заходу у межах проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», який реалізовує Всеукраїнська асоціація громад у партнерстві з ГО “Простір можливостей” та за підтримки Міжнародний фонд “Відродження” у Коцюбинському на Київщині.

Як зазначив голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма, ветеранська політика – це питання номер один для громад.

«Ми згуртовані і орієнтовані на ветеранів, ми маємо зробити все можливе, щоб наші захисники, які повертаються з фронту, демобілізовані особи, їхні сім’ї – усі відчули турботу. Необхідно оточити їх увагою, ця категорія людей не повинна потрапити на узбіччя. Це велика робота для громад, але об’єднавши зусилля, ми справимось», – переконаний він.

Зі свого боку Коцюбинський селищний голова Сергій Даніш додав, що ветеранська політика дуже важлива: маємо зробити все, щоб ветерани в громаді почували себе комфортно. І місцеве самоврядування має докласти максимум зусиль для цього, зауважив селищний голова.

У заході також взяв участь заступник директора Департаменту – начальник відділу з питань соціальної підтримки Міністерства у справах ветеранів України Олександр Курій. Він розповів про стан та перспективи розвитку державної ветеранської політики, роль місцевого самоврядування у її впровадженні та вдосконаленні і нагадав, що саме громади зустрічають ветеранів, які повертаються з війни і подякував за їхню роботу в питанні ветеранської політики.

Окрім того, фахівці Мінветеранів Наталя Рудич та Євгенія Заєць презентували програму впровадження фахівця із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб.

Як реалізовується ветеранська політика, зокрема у Київській області, розповів директор Департаменту соціального розвитку та ветеранської політики Київської облдержадміністрації Ігор Мещан.

Серед нагальних питань у сфері ветеранської політики він назвав необхідність змінювати підходи до ветеранської політики та відповідний закон, який застарів і базується на політиці щодо ветеранів ще Другої світової війни. За його словами, також важливим сьогодні є питання застосування індивідуального підходу до кожної людини, пільговий проїзд, наявність соціального працівника у військовій частині, запровадження фахівця ветерана і не тільки.

Голова ГО «Простір можливостей» Оксана Коляда зазначила, що ветеранська політика – це не лише про опіку, це про розвиток і безпеку громади. Саме ветеранська спільнота у майбутньому стане драйвером для розвитку громад у різних напрямках.

Вона нагадала, що за даними Міністерства у справах ветеранів, кількість ветеранів в Україні сягає 1,2 млн ветеранів.

«Війна триває, але ми очікуємо перемоги і демобілізації. Тисячі людей повернуться у громади, а тому важливо розуміти, чи є громада спроможною підтримати і допомогти реінтегруватись ветеранові. Сьогодні на навчанні для фахівців ОМС ми розбирали декілька питань, зокрема, якою має бути стратегія розвитку громади в контексті ветеранської політики, якою має бути окрема програма підтримки ветеранів, хто реалізовує ветеранську політику на місцях. Зокрема, обговорили посаду фахівця з супроводу ветеранів та демобілізованих осіб», – розповіла вона і додала, що сьогодні важливо мати тісний зв’язок з людьми на місцях, які реалізовуватимуть цю політику.

Директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк звернув увагу на те, що після вирішення питання демобілізації багато людей повернеться з фронту у громади.

«Для громади вони можуть стати або ресурсом, або проблемою. Це залежатиме від того, чи вміє громада працювати з ветеранами. Ми хочемо зіграти на випередження. Нам треба вже сьогодні додавати громадам спроможності, фаховості у роботі з ветеранами», – переконаний він.

Також  в межах заходу кейс-менеджер БО «Благодійний фонд «Після Служби»  Олександр Віцан розповів про допомогу ветеранам у поверненні до цивільного життя на досвіді роботи фонду, акцентуючи увагу на тому, що ветеран – важливий ресурс громади.

Завдяки черговому  інформаційному заходу у Коцюбинському голови громад Київщини та сусідніх областей (Чернігівської, Вінницької, Сумської та Черкаської), а також уповноважені представники 40 ОМС дізнались про:

– інструменти підтримки ветеранів, ветеранок та їхніх сімей,

– підходи до реалізації місцевої ветеранської політики,

– напрацьовують місцеві стратегії та програми із врахуванням ветеранського компонента.

Серед найбільш актуальних питань: забезпечення ветеранів житлом, працевлаштування, психологічна підтримка та медичне обслуговування. Також говорили про важливість запровадження в громаді фахівця із супроводу ветеранів і демобілізованих осіб.

Головна мета таких заходів – прямий відвертий діалог між владою, самоврядуванням, експертами, ветеранським середовищем.

Загалом у межах проєкту відбудеться 5 очних інформаційно-навчальних заходів у різних громадах України. До них будуть долучені близько 200 голів громад і понад 100 фахівців ОМС. ‎

Читайте також