Головна Новини ВАГ підтримує запровадження дружньої до самоврядування системи держнагляду за законністю рішень ОМС

ВАГ підтримує запровадження дружньої до самоврядування системи держнагляду за законністю рішень ОМС

by Інна Тесленко
Gate Ar 03822

Всеукраїнська асоціація громад підтримує запровадження в Україні системи державного нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування (законопроєкт №4298 у чинній редакції).

Про це заявив директор з розвитку-заступник виконавчого директора ВАГ Ігор Абрам’юк під час Національного круглого столу «Нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування: кращі практики і перспективи законодавчого регулювання в Україні».

«Нагляд за законністю є корисним для місцевого самоврядування. Тим паче, що в законопроєкті закладений чіткий алгоритм такого нагляду. Він спрямований переважно на превенцію порушень, а не на покарання за порушення», – пояснив він.

Представник ВАГ також зауважив: асоціація підтримала норму щодо того, що саме РДА, а не ОДА отримують свою порцію відповідальності та повноважень щодо нагляду за ОМС базового рівня. Адже у іншому разі є ризики надмірної концентрації владних повноважень в ОДА, додав Ігор Абрам’юк.

Gate Ar 03875

Ігор Абрам’юк підтримав пропозиції експертів щодо того, що необхідно забезпечити домірність нагляду. Водночас він зазначив, що для цього потрібно нарешті здійснити чітке розмежування повноважень між ОМС та МДА, а також чіткий розподіл компетенцій між ОДА та РДА.

«Насправді ми досі не маємо належного розподілу і розмежування між МДА та ОМС, а також між різними рівнями МДА. РДА і ОДА повинні мати свої сфери компетенції і відповідальності», – сказав директор з розвитку ВАГ.

ВАГ вітає зусилля експертів і законодавців щодо вдосконалення окремих норм, готова брати участь у спільній роботі та відповідних дискусіях. Але ця робота не має заважати швидкому просуванню та якнайскорішому ухваленню цього критично важливого законопроєкту, чинна редакція якого загалом відповідає інтересам місцевого самоврядування.

Читайте також