Головна Новини В Україні запроваджують посаду фахівця із супроводу ветеранів: Чому це важливо для громад?

В Україні запроваджують посаду фахівця із супроводу ветеранів: Чому це важливо для громад?

by Інна Тесленко
453194754 473301928672549 2122504635736035962 N

Уряд ухвалив Постанову, що дає старт запровадженню посади фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб, ключовий документ в системі переходу від військової служби до цивільного життя. Така практика є ефективним інструментом відновлення та адаптації ветеранів і ветеранок і вона є вкрай важливою для громад по всій Україні.

Саме фахівець із супроводу ветерана першим зустрічатиме ветерана та ветеранку після повернення у громаду. Він має стати таким собі інформаційним радником для ветеранів: забезпечуватиме інформаційний супровід та підтримку, консультацію щодо отримання статусів, пільг, послуг, житла, проходження реабілітації, працевлаштування, започаткування власної справи, надання юридичної допомоги.

Всеукраїнська асоціація громад активно співпрацює в напрямі ветеранської політики з Мінветеранів та ГО “Простір можливостей”. У грудні 2023 року ВАГ розпочала реалізацію проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики» за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

«Ми маємо комунікацію із Всеукраїнською асоціацією громад, яка нас підтримує, і наша основна аудиторія – голови громад, яких цікавить новий інструмент від Мінветеранів. Я вірю, що фахівець із супроводу ветеранів буде рушійною силою в діджиталізації послуг в нашій країні і буде використовувати цифрові інструменти. Хочу звернутись до голів громад, що ви давно чекали цього інструменту і активно включайтесь у роботу, думайте вже зараз хто буде цими фахівцями на місцях, не чекайте, починайте працювати вже зараз», – сказала голова правління ГО “Простір можливостей” Оксана Коляда під час презентації запуску програми з навчання фахівців супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб у Києві.

У межах проєкту було створено Комітет ВАГ з питань ветеранів, а також проведено 5 інформаційно-навчальних заходів безпосередньо у громадах для фахівців ОМС щодо інструментів підтримки ветеранів/нок і членів  їхніх родин та підходів до реалізації місцевої ветеранської політики.

Під час цих зустрічей разом з представниками Мінветеранів голови громад різних регіонів неодноразово обговорювали важливість запровадження посади фахівця. Тож Всеукраїнська асоціація громад підтримувала передбачені в Постанові зміни.

Зокрема, у Постанові передбачаються такі категорії, якими опікується фахівець:

✅ветерани війни

✅особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною

✅постраждалі учасники Революції Гідності

✅члени сім’ї такої категорії осіб

✅члени сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни

✅члени сім’ї загиблого (померлого) Захисника і загиблої (померлої) Захисниці України

✅демобілізовані особи.

Стати фахівцем зможе громадянин України або громадянин України, який має статус ветерана, та має рівень освіти не нижче бакалавра за галузями знань: Освіта/Педагогіка, Соціальні та поведінкові науки, Право, Охорона здоров’я, Соціальна робота, Публічне управління та адміністрування.

Кандидати на посаду подають заяву в електронній формі через платформу е-Ветеран – https://eveteran.gov.ua (реєстрація буде відкрита до кінця серпня).

Професійна підготовка фахівців та підвищення їхньої кваліфікації здійснюватимуться у закладах вищої освіти та центрах ветеранського розвитку Мінветеранів відповідно до типової освітньої програми.

Фахівці із супроводу працюватимуть у комунальних установах/закладах, зокрема у ветеранських просторах при Мінветеранів.

Читайте також