Головна Новини Успішні практики громад: Як Жовтоводська громада допомагає реінтегрувати ветеранів

Успішні практики громад: Як Жовтоводська громада допомагає реінтегрувати ветеранів

by Інна Тесленко
Support,of,the,military,of,ukraine,,military,family,,waiting,at

У Жовтоводській міській територіальній громаді на Дніпропетровщині продовжують активно впроваджувати ветеранську політику.

Зокрема, тут допомагають реінтеграції ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, шляхом надання їм та членам сімей таких осіб, постраждалим учасникам Революції Гідності, членам сімей загиблих ветеранів війни і членам сімей загиблих Захисників і Захисниць України інформаційно-консультаційної підтримки та шляхом організації їх реабілітації та адаптації.

До складу громади входять 4 населених пункти, у яких мешкає 42 475 осіб. Наразі тут працюють 2 помічники ветеранів – фахівці із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб. Вони перемогли у конкурсному відборі, оголошеному Міністерством у справах ветеранів війни у 2023 році, пройшли відповідне навчання з отриманням сертифікатів та працюють з листопада 2023 року в Комунальному закладі «Центр надання соціальних послуг» Жовтоводської міської ради за рахунок міського бюджету.

Фахівці із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб надають інформацію захисникам та їх родинам: де можна отримати допомогу юридичного, психологічного, соціального характеру, як швидше та ефективніше вирішити ту чи іншу проблему, готують необхідні документи, комунікують з установами та організаціями міста, області, країни, юридичними службами, психологами, лікарнями та реабілітаційними відділеннями, протезними підприємствами, волонтерськими та благодійними організаціями, та залучають всіх, хто може розв’язувати питання, з якими звертаються ветерани та члени їх сімей.

Кількість осіб, які стикаються з питаннями лікування та реабілітації, працевлаштування, освіти, юридичними і психологічними питаннями тощо у громаді постійно збільшується.

Наразі громада займається створенням комунальної установи «Ветеранський простір», збільшенням кількості фахівців із супроводу, питаннями створення реабілітаційного центру, мобільної бригади, допомагає методично ветеранам громади у створенні ветеранської громадської організації, розв’язує питання залучення коштів різних фондів та бюджетів, грантів, благодійних організацій, координації зусиль всіх місцевих установ з виконання програми ветеранської політики громади, підсилення ветеранської політики громади за рахунок її вбудови в обласну та загальнодержавну політику з підтримки ветеранів війни та членів їх сімей.

Для лікування та реабілітації, надання юридичної допомоги, проведення заходів фізкультурно-спортивної реабілітації, організації дозвілля відвідувачів простору передбачена співпраця простору з місцевими, обласними та державними установами та організаціями, а також підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, громадськими об’єднаннями ветеранів війни, волонтерськими та іншими громадськими об’єднаннями.

Окрім того, комунальне некомерційне підприємство «Жовтоводська міська лікарня» з 14 червня поточного року приєдналася до маршруту евакуації поранених військових. Для лікування військових організовані окремі стаціонарні ліжка у відокремленому приміщенні лікарні, палати обладнані німецькими функціональними ліжками, які лікарня отримала як гуманітарну допомогу в рамках Договору про партнерство та співробітництво між Жовтоводською міською територіальною громадою та регіоном Гохтаунус (Німеччина).

Також у планах надання медичних послуг з реабілітації в громаді. У цьому напрямі ведеться підготовча робота:
– в частині матеріально-технічної бази маємо надію на підтримку наших німецьких партнерів;
– з вересня 2024 року заплановане навчання наявного медичного персоналу лікарні у ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України» по спеціалізації «Фізична та реабілітаційна допомога»;
– проводяться перемовини з працевлаштування практичного психолога, логопеда, фізичного терапевта та пошук 2-х ерготерапевтів.

Читайте також