Головна ВАГ рекомендує Україні потрібно мати сучасну регіональну політику та політику сільського розвитку задля розвитку держави та громад, – Ігор Абрам’юк

Україні потрібно мати сучасну регіональну політику та політику сільського розвитку задля розвитку держави та громад, – Ігор Абрам’юк

by Інна Тесленко
Whatsapp Image 2024 08 15 At 14.12.57

На сьогодні в Україні важливо актуалізувати дві ключові політики, які дозволять громадам ефективніше розвиватись та функціонувати, – це регіональна та політика сільського розвитку.

На цьому наголосив директор з розвитку-заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад,  Ігор Абрам’юк, виступаючи на Форумі громад Прикарпаття «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція», який відбувся в Івано-Франківську за участі представників органів місцевого самоврядування, державної влади Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей, народних депутатів України та провідних асоціацій, вітчизняних і міжнародних організацій, експертів.

«Для всіх нас важливо зараз мати правильні ключові для громад політики – регіональна та сільського розвитку. Стосовно регіональної політики, то тут ми дещо втратили інституційне забезпечення. Його треба поновлювати. Водночас треба змінювати політику сільського розвитку, бо зараз влада керується концепцією ще 2015-го року», – сказав він.

Представник ВАГ зауважив, що саме ці дві політики становлять дві третини бюджету Європейського Союзу. Саме тому так важливо їхнє вдосконалення. Ми знаємо про ініціативи влади щодо цього, але важливо втілити ці ініціативи у ефективні рішення.

Також Ігор Абрам’юк не оминув увагою реформування територіальної організації влади, важливість актуалізації концепції реформи.

 «Ми маємо реформу територіальної організації влади. Тут всі задачі ніби зрозумілі: це і закон про адмінтерустрій, це і нагляд за законністю дій ОМС, розподіл і розмежування повноважень, повернення мажоритарної виборчої системи у громади. Успішне впровадження усіх цих змін разом дозволить нам забезпечити завершення реформи», – переконаний директор з розвитку ВАГ.

https://www.facebook.com/vassr.org/videos/823270729563541

Окрім того, Ігор Абрам’юк наголосив на необхідності мати сильні асоціації ОМС, що також сприятиме покращенню децентралізаційних процесів, а саме – ефективні роботі громад на місцях.

«Місцеве самоврядування після реформи стало суттєвою силою для розвитку всієї країни. А тому йому потрібні сильні асоціації. Нам потрібно актуалізувати закон про асоціації і ми би хотіли, щоб асоціації з’явились також і у регламенті Верховної Ради», – зауважив він.

Івано-Франківський форум став черговим майданчиком, де державна влада і місцеве самоврядування мали нагоду актуалізувати першочергові завдання щодо вдосконалення законодавства та вирішення конкретних проблем життєдіяльності громад на найближчу перспективу.

Відеозапис Форуму – за посиланням.

Читайте також