Під час організації роботи ЦНАПів громади стикаються з двома ключовими проблемами: вартістю обслуговування та доступом до баз даних, — так окреслив проблему доступу до сервісу адмінпослуг у сільських і селищних територіях виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник  під час Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Безпечна громада». 

«Проблем дві: вартість обслуговування. Підключення і абонентська плата складають непідйомну для малих громад суму і саме обладнання дороге. І оформлення прав і перереєстрації. Ти можеш як працівник ЦНАПу прийняти документи на базі програмного забезпечення, а потім все одно повинен взяти ці папери і їхати в сервісний центр  їх оформлювати», — наголосив Слободяник.

Виконавчий директор Асоціації запропонував МВС налагодити комунікацію з громадами і подумати про співфінансування (субвенція чи частина фінансування від МВС). Другу проблему можна вирішити доступом співробітників ЦНАПів до баз даних.  До слова, Міністерство погодилось, що надання доступу потрібне і вони працюватимуть в цьому напрямку. 

«ЦНАПи в громадах — річ вкрай важлива, але функціонує іноді кострубато. Є успішні приклади, як в селі Якушинці на Вінничині, де ЦНАП не просто самоокупний, а навіть приносить громаді гроші. А є Закарпаття, де 17 громад взагалі не мають доступу до ряду сервісів», — зауважив виконавчий директор ВАГ.

Крім того, І. Слободяник нагадав про  «Антирейдерську платформу» та запросив ЦНАП спільно працювати в протидії земельному рейдерству, адже правильно оформлені документи це чимала відсіч тим, хто хоче у незаконний спосіб заволодіти землею.

 

© Всеукраїнська асоціація громад