Після відкриття ринку землі громади матимуть зворотній зв’язок для вирішення питання, пов’язаних з земельною реформою. Для цього Всеукраїнська Асоціація Громад, Міністерство аграрної політики і продовольства та Київська облдержадміністрація підписали Меморандум про співпрацю. Мета і завдання документа —  консолідація зусиль для реалізації земельної реформи, зворотній зв’язок про системні проблеми, які є в місцевого самоврядування сільських територій для негайного і своєчасного їх вирішення. 

 

Як зауважив Голова Всеукраїнської Асоціації Громад Микола Фурсенко навіть з відкриттям ринку землі чимало питань залишаються невирішеними, тому така співпраця центральної і місцевої влад важлива:

«В такий  історичний момент земельної реформи як ніколи важлива консолідація державної та місцевої влади, щоб спільними зусиллями  вирішувати проблеми, які турбують сільських голів. Особливо актуальним є детінізація аграрного сектору: звідти мають надходити податки у місцеві бюджети, це є запорукою і фундаментом розвитку сільських громад. 

Все ще залишається багато невирішених питань:  розмежування, передача лісів, використання земель промисловості за межами населених пунктів, яким чином будуть проводитись аукціони. І громади мають знати, де шукати відповіді. Тому підписання цього Меморандуму важливе».

 

Можливість бути в постійному контакті з центральною владою важлива  громадам, — впевнений Іван Слободяник, перший заступник виконавчого директора ВАГ, голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів. Він наголошує:

«Фокус Всеукраїнської Асоціації Громад — це сільські території, тому проблеми розвитку села (а це і сільські/селищні громади, і міські з сільським населенням) для нас є пріоритетом. Будь-яка реформа — живий процес, в який необхідно вносити вчасні корективи. Саме  профільні асоціації покликані давати зворотній зв’язок, щоб вчасно коригувати ті недоліки, які є в реформі».

 

Меморандум з Київською ОДА — перший із запланованих ВАГ, далі аналогічні документи підписуватимуть з іншими обласними держадміністраціями, – говорить Слободяник:

«Те, що ця ініціатива починається з Київщини має бути сигналом для всіх областей, адже в подальшому  будемо далі працювати над прямою комунікацією влад усіх рівнів». 

 

© Всеукраїнська асоціація громад