Головна Новини Реінтеграція ветеранів у громадах: ВАГ провела п’ятий інформаційний захід

Реінтеграція ветеранів у громадах: ВАГ провела п’ятий інформаційний захід

by Інна Тесленко
452703882 8183697678319189 472312244923526585 N

У Булахівці (Дніпропетровська область) відбувся інформаційно-навчальний захід у межах проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», який реалізовує Всеукраїнська асоціація громад у партнерстві з ГО «Простір Можливостей» та за підтримки Міжнародний фонд «Відродження».

Голови громад Дніпропетровської, Донецької, Харківської та Запорізької областей, а також фахівці ОМС (старости, працівники ЦНАПів, інші працівники ОМС, яким доручено роботу з ветеранами) обговорили інструменти підтримки ветеранів, ветеранок та їхніх сімей, підходи до реалізації місцевої ветеранської політики, а також стратегії та програми із врахуванням ветеранського компонента.

Разом з представниками Мінветеранів і громадськими експертами учасники дізнались про конкретні заходи для успішної інтеграції ветеранів у цивільне життя, обмінялись досвідом в роботі з ветеранами та успішними кейсами.
Серед найбільш актуальних питань: забезпечення ветеранів житлом, працевлаштування, психологічна підтримка та медичне обслуговування.

Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник зауважив під час відкриття заходу, що саме місцеве самоврядування стане першим з погляду публічної адміністрації, з ким зустрічатиметься ветеран чи ветеранка після повернення з фронту.

«Якраз на представників місцевого самоврядування ляже ця комунікаційна робота і важливо бути готовими до неї. Сьогодні завдяки таким зустрічам ми можемо обмінятись успішними кейсами, обговорити ефективні стратегії ветеранської політики. Також важливою є робота з Мінветеранів. Адже готуються відповідні нормативно-правові акти і в межах наших заходів, коли пояснюється майбутня стратегія ветеранської політики, ми можемо дати зворотну реакцію, на що звернути увагу, що підправити у майбутніх актах», – пояснив він.

452650113 8183697514985872 3519918153605803467 N

Зі свого боку голова Дніпропетровського обласного відділення ВАГ, Магдалинівський селищний голова Володимир Дробітько також наголосив на важливості теми реінтеграції ветеранів для громад.

«Для нас важливі такі заходи, коли не в форматі наради, а в форматі діалогу разом з представниками влади, всеукраїнської асоціації громад та експертного простору ми обговорюємо проблеми і шукаємо найкращі рішення для її вирішення», – сказав він.

До заходу долучилась і радниця Міністра у справах ветеранів України Наталя Рудич. Вона повідомила, що до повномасштабного вторгнення кількість ветеранів та ветеранок в Україні становила близько 900 тис., на сьогодні – це вже 1,5 млн осіб. І за попередніми даними, очікується зростання цієї цифри до 5 млн осіб.

«Це велика кількість людей. І це буде велике навантаження на громади. Саме тому ми об’єднуємось сьогодні, щоб посилити роботу одне одного, впровадити дієві інструменти, поліпшити перебування в громадах ветеранів. Ми відкриті для співпраці і реалізуємо різні проєкти в цьому напрямі: фахівець із супроводу ветеранів, ветеранські простри, центри ветеранського розвитку, перекваліфікації ветеранів тощо», – сказала вона.

Dsc 2208

У межах заходу відбулись дводенні навчання з реінтеграції ветеранів для фахівців ОМС (старости, працівники ЦНАПів, інші працівники ОМС, яким доручено роботу з ветеранами). Проводити їх будуть голова Правління ГО “Простір можливостей”, ексміністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України у 2019-2020рр. Оксана Коляда та керівник БО «БФ «Там, де ми – там Україна» Ярослав Павловський.
За словами Оксани Коляди, на сьогодні у громад є запит: які інструменти потрібні у роботі, чим центральний рівень влади може допомогти тощо – питань багато.

«Річ у тім, що центральний рівень влади без громад не зможе шукати відповіді. Саме від вас багато що залежить», – наголосила вона.

Під час заходу учасники також порушили питання важливості впровадження фахівця із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб. Чому це важливо і як відбуватиметься робота, розповіла Ірина Положешна, головний спеціаліст відділу регіональної взаємодії та координації діяльності фахівців із супроводу Департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Міністерства у справах ветеранів України.

Читайте також