Головна Новини Профільний комітет рекомендував прийняти законопроєкт про підтримку ЗСУ органами місцевого самоврядування до другого читання та в цілому

Профільний комітет рекомендував прийняти законопроєкт про підтримку ЗСУ органами місцевого самоврядування до другого читання та в цілому

by Інна Тесленко

Комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував прийняти в другому читанні та в цілому довгоочікуваний законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України» (№ 9559-д).

Дана редакція документа збігається з баченням Всеукраїнської асоціації громад в питанні дистанційного голосування ОМС стосовно земельних питань. Зокрема, стосовно доцільності винесення цього питання в окремий законопроєкт.
Адже земельні питання як предмет дистанційних засідань ради потребують більш ретельного опрацювання з огляду на їх дискусійність та поліваріативність з боку учасників законодавчого процесу.

Нагадаємо, що ВАГ в цій частині пропонує заборонити включати до порядку денного дистанційних засідань місцевих рад, які належать до тимчасово окупованих територій будь-які земельно-правові питання.

Для громад, які розташовані на територіях можливих бойових дій, потреби в окремому регулюванні не має, вони можуть розглядати земельно-правові питання за принципом їх невідкладності в дистанційному режимі, як і бюджетні питання.

А до порядку денного дистанційних засідань місцевих рад, які належать до територій активних бойових дій, можуть включатися земельно-правові питання щодо надання та продовження права користування землями комунальної власності, крім випадків передачі земель комунальної власності в користування або у власність на конкурентних засадах.

ВАГ вважає, що це предмет розгляду окремого законопроекту, оскільки саме підтримка Збройних сил та питання “амністії” ОМС, що надавали допомогу з початку війни, є пріоритетом законопроекту 9559-д.

Читайте також