Головна Новини ВАГ Професійні працівники в ОМС – це важлива складова і ресурс для розвитку громад

Професійні працівники в ОМС – це важлива складова і ресурс для розвитку громад

by Інна Тесленко

Всеукраїнська асоціація громад переконана, що впровадження в дію Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (через шість місяців після завершення воєнного стану) дозволить вивести таку службу на новий рівень соціального сприйняття, підвищити якість надання послуг і залучити до місцевого самоврядування молодих фахівців.

Про це йшлося під час презентації посібника «Новації Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 2 травня 2023 року: коментарі та порівняльний аналіз», у якій взяла участь Всеукраїнська асоціація громад на запрошення Ради Європи.

У Всеукраїнській асоціації громад переконані, що закладені в Законі опції професійного навчання спеціалістів, стажування, конкурентного відбору посадових осіб, запровадження патронатної служби неодмінно сприятиме якісним змінам в організації діяльності ОМС. Проте запровадженням таких новацій не відбудеться автоматично з досягненням визначеної дати. Збереження та нарощення професійного потенціалу ОМС – це те, над чим маємо працювати щоденно.

Саме тому Асоціація вкротре акцентує увагу на тому, що важливо створити конкурентні умови оплати праці, які мають забезпечити гідне життя спеціалістів ОМС. У цьому аспекті важливим є подальша робота над проектом закону №11054, який передбачає гарантування мінімальної зарплати в органах місцевого самоврядування. 

Крім того, маємо запровадити на законодавчому рівні підвищуючий коригуючий коефіцієнт оплати праці посадовим особам ОМС. Адже попри зміни, які відбулись після ухвалення постанови Уряду №268, по суті, рівень оплати праці окремих спеціалістів в ОМС маємо нижчий розмір оплати посадовців ОМС, ніж держава має гарантувати.

Окрім того, період воєнного стану накладає нові повноваження на ОМС, вони постійно розширюються. Зокрема, йдеться про структуру наповнення відділів та управлінь, які можуть створюватись ОМС. Наразі на місцях немає чіткого розуміння інструментів  формування структурних підрозділів громад. У результаті утворюються відділи з різних галузевих сфер та завдань за принципом нагромадженого функціоналу в кількості 2-3 людини на 6-7 напрямів забезпечення.

Саме тому Асоціація разом з Нацагенством з питань держслужби напрацьовує законодавчі позиції удосконаленням нормативної правової бази, яка б відповідала на запит громад вже зараз, що стане необхідним професійним підґрунтям для майбутніх законодавчих змін.

Читайте також