13 травня 2021 року Всеукраїнська асаціація громад (ВАГ) за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) провела Національний круглий стіл «Сільський розвиток в контексті земельної реформи та децентралізації» за участі представників Уряду, народних депутатів, Держгеокадастру, громадськості та експертів. Під час заходу учасники обговорили нове земельне законодавства, політико-правові підходи та інструменти ресурсного забезпечення сільського розвитку, програми державної підтримки, а також зміни до податкового законодавства, а саме розподіл ПДФО, безоплатну приватизація земель, законопроєкт №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» та законопроєкт №3131 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції».

Роман Лещенко, Міністр аграрної політики і продовольства України, розповів про поточну ситуацію з впровадженням нової земельної реформи та пріоритетні напрямки роботи нового міністерства. «Я радий повідомити, що бюджет Міністерства аграрної політики і продовольства вже підписаний Президентом, що дає змогу інституції розпочати свою роботу вже в найближчі тижні. Наші основні пріоритети це, перш за все, земельна реформа, Національний проєкт зрошення і меліорації, відновлення тісної співпраці з торгівельними партнерами, розширення експортних ринків та наповнення інституційних повноважень міністерства. Також ми активно готуємося до запуску ринку землі 1 липня 2021 року», – повідомив міністр. Пан Лещенко окремо наголосив про важливість внесення відповідних змін до податкового законодавства: «Разом з децентралізацією вкрай важливим є збалансування питання оподаткування, оскільки однієї дерегуляції та передачі повноважень громадам не достатньо: ми маємо забезпечити місцеві громади реальним фінансовим ресурсом».

Сергій Кубах, керівник напрямку земельної реформи Програми USAID АГРО, розповів про те, як громадам підготуватися до відкриття ринку земель: «Одна з головних задач земельної реформи — вирішити проблеми громад, які замовчувалися десятиліттями. Нові територіальні громади, які з'явилися на мапі України після 25 жовтня 2020 року, й досі не мають чітких повноважень щодо управління землями на всій території ОТГ, не можуть оцінити стан земельних ресурсів, які надходять до їх відання та не володіють можливостями їх раціонального використання в умовах ринку земель. Земельна реформа враховує всі ці проблеми та пропонує шляхи до їх вирішення. Громадам треба провести домашню роботу і підготуватися до нових змін». Детальніше з порадами щодо підготовки до відкриття ринку землі можна ознайомитися за посиланням.

Законопроєкт №2194, ухвалений ВРУ 28 квітня 2021 року, передбачає передачу у комунальну власність тих земель, якими розпоряджався Держгеокадастр, що має змінити правове регулювання земельними відносин та суттєво зменшити рівень корупції на ринку землі. «Держгеокадастр зазнав багато змін за останні 7-8 років і мені надзвичайно приємно бачити, що на сьогоднішній день керівництво Держгеокадастру зацікавлене в вибудовуванні ефективної системи управління земельними ресурсами, вдосконаленні системи публічних закупівель і доступності даних, та зниженні корупційних ризиків. Держгеокдадастр трансформується у сервісне-орієнтоване відомство, яке буде співпрацювати з місцевими громадами», – прокоментував Іван Фурсенко, перший заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад.

З інформаційними матеріалами заходу можна ознайомитися за посиланням. Запис круглого столу можна переглянути за посиланням.

 

© Всеукраїнська асоціація громад