Головна Новини Понад 4,5 т ріпаку з гектару: аграрії з прифронтових і деокупованих областей зібрали врожай

Понад 4,5 т ріпаку з гектару: аграрії з прифронтових і деокупованих областей зібрали врожай

by Інна Тесленко
Whatsapp Image 2024 08 23 At 12.33.19

Минулого року фермери із 6 деокупованих та прифронтових областей безкоштовно отримали насіння ріпаку в межах ініціативи AGRI-Україна від USAID. Посівний матеріал надала компанія BAYER, а доставку забезпечила Всеукраїнська асоціація громад в межах проєкту «Згуртовані громади», який реалізується за підтримки Програми USAID АГРО. Фермери, які отримали насіння, розповіли про отриманий результат. 

Представниця господарства ПРАТ «Агрофірма Іржавецька» Носівської ОТГ на Чернігівщині Ольга Бровко розповіла, що  завдяки такій допомозі їй вдалось виростити і зібрати майже 170 тонн ріпаку. Середня врожайність становила 4,2 т з гектара. Наразі і невдовзі планується його реалізація.

«В умовах війни підтримка фермерів, малих підприємств дуже важлива. Завдяки злагодженій роботі аграрії роблять вагомий внесок в економіку країни, щоб перемога ставала ближче», – переконана Ольга Бровко.

У 2022 році їхнє  господарство, як і вся громада, потрапили в окупацію. Але сьогодні, попри всі складнощі війни, господарство активно працює далі. 

Серед отримувачів насіння і Роман Розум, представник ФОПа “Баришовець” на Чернігівщині. Господарство засіяло ріпаком  44 гектари. Урожайність становить 4,5 тонн на гектар. Загалом намолотили 197 тонн і вже продали 90 тонн по 18 тис. грн за тонну. 

«Навіть в умовах війни ми продовжуємо працювати, робимо свою справу і намагаємось по-максимуму засівати поля, щоб підтримувати економіку нашої країни», – сказав Роман Розум.

За його словами, передача насіння ріпаку стала важливою підтримкою аграріїв в ці надскладні часи.

Загалом насіння ріпаку,  а це 1798 посівних одиниць, отримали у прифронтових та деокупованих громадах 149 агровиробників, серед яких 22 господарства, заснованих жінками. Така допомога від ініціативи USAID AGRI-Україна дозволила засіяти ріпаком понад 5 тис. гектарів та зібрати близько 22 000 тонн врожаю, що в грошовому еквіваленті становитиме орієнтовно 400 млн грн.

***

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) – це програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що впроваджується компанією Кімонікс Інтернешнл. Мета програми: прискорення економічного розвитку сільських громад України, які потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі.

 ***

 Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) є провідним агентством розвитку уряду США. USAID співпрацює з Україною з 1992 року, підтримуючи Україну в зміцненні стійкості проти російської агресії та просуванні її демократичного і економічного розвитку. Наразі є 42 програми USAID у відповідь до нагальних потреб і цілей довгострокового розвитку України як незалежної, суверенної, демократичної та процвітаючої країни. З початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року, USAID надав 24,9 мільярда доларів загальної допомоги Україні, з яких 2,8 млрд доларів гуманітарної допомоги та понад 2,3 млрд доларів допомоги для розвитку.

Читайте також