Політика сільського розвитку в Україні: запровадження, координація з регіональною політикою та потенційні ресурси в рамках Програми Ukrainian Facility

by [email protected]

Про відновлення та розвиток регіонів у контексті підготовки вступу України до ЄС говорили учасники Конгресових слухань, які 15 вересня в Ужгороді організував Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України за підтримки Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України» (UCORD).

У слуханнях взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, обласних військових адміністрацій та обласних рад, органів місцевого самоврядування, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, проектів МТД, та експерти.

Всеукраїнську асоціацію громад на заході представили Ігор Абрам’юк, директор з розвитку-заступник виконавчого директора ВАГ (онлайн), Іван Туряниця, Голова Закарпатського обласного відділення,  Горондівський сільський голова, Іван Дем’янчук, регіональний координатор ВАГ у Закарпатській області.  

Всеукраїнська асоціація громад на всіх майданчиках зараз говорить про необхідність впровадження політики сільського розвитку, якої наразі в Україні немає. У ЄС така політика є частиною спільної аграрної політики (САП ЄС). Однією з десяти цілей САП є пожвавлення сільських територій – зайнятість і зростання/розвиток в сільській місцевості. В Україні подібний напрям – “Розвиток сільських територій” – є у Державній стратегії регіонального розвитку (ДСРР), яка якраз зараз актуалізовується. У рамках цієї актуалізації слід подбати про координацію чинної державної регіональної політики з новою державною політикою сільського розвитку, яка, у свою чергу, має формуватися вже з огляду на відповідну політику ЄС.

Важливо також, щоб вже виділені на підтримку України з боку ЄС кошти (Програма Ukrainian Facility) були спрямовані, з-поміж іншого, і на впровадження в Україні інструментів підтримки сільського розвитку, подібних до тих, які діють в Євросоюзі – зокрема, таких, як програма LEADER. Це дозволить отримати певні ресурси проекти сільського розвитку та підготувати місцеве самоврядування до ефективного використання інструментарію, який стане доступним у процесі вступу України в ЄС.

Важливо, щоб до формування політик та до визначення напрямів використання коштів допомоги від ЄС держава повноцінно залучала українське самоврядування – І.Абрам’юк подякував п.Яну Олбріхту, депутату Європарламенту за те, що він у своєму виступі акцентував увагу на необхідності та важливості такого залучення.

ВАГ готова до участі у цих процесах та до активної адвокації зазначених вище питань, бо – як нам кажуть європейські партнери – Україні потрібно “говорити тією ж мовою, якою говорять в ЄС”, тобто українські політики та українські інструменти підтримки сільського та регіонального розвитку мають відповідати європейським. Лише у такому разі процес євроінтеграції України буде успішним.

© Всеукраїнська асоціація громад