9 липня Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на своєму засіданні підтримав проєкт Постанови Верховної Ради України “Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році” №3809 із деякими змінами та рекомендував парламенту підтримати фіналізований документ. 

Цієї Постановою чергові вибори будуть призначені на 25 жовтня з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою, тобто до обласних рад. Виключення лише щодо виборів до обласних рад на підконтрольній частині Донецької та Луганської областей – вони не оголошуються та не проводяться через окупацію частини цих областей. А оскільки районні ради будуть обиратися відповідно до нового районування, то перші вибори там призначатимуться Центральною виборчою комісією. 

За словами голови підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліни Загоруйко (“Слуга народу”) всю нормативну базу та згадки про законодавство вивели в преамбулу, а в пунктах вже залишили констатування та позиції постанови. Під час засідання комітету народні депутати спочатку підтримали проєкт Постанови за основу, потім підтримали поправки від Аліни Загоруйко. У цих поправках пропонується уточнення проєкту Постанови. Так, до пункту 5 вона запропонувала додати підпункти 2 і 3 зі зверненням до Кабінету міністрів України щодо розробки заходів та рекомендацій з приводу проведення виборчого процесу в разі, якщо буде посилено карантинні заходи у зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації стосовно COVID-19. Ці рекомендації мають напрацьовуватись спільно із Центральною виборчою комісією. Крім того була висловлена пропозиція виключити пункт 6.2, щоб не дублювати норми законодавства щодо фінансування. Ці поправки були підтримані членами комітету. 

Також свої поправки до проєкту Постанови запропонувала народна депутатка Тетяна Плачкова (“Опозиційна платформа – За життя”). На її думку мають бути також призначені вибори до обласних рад Донецької та Луганської областей, які будуть проводитись на підконтрольній частині цих областей. Під час обговорення цих пропозицій відбулась гаряча дискусія щодо неможливості проведення виборів до обласних рад в цих областях через неможливість забезпечити політичне представлення в обраному органі обласного рівня окупованих частин областей, а також через функціонування на підконтрольній території областей військово-цивільних адміністрацій. Щодо цих поправок більша частина членів комітету висловилась проти під час голосування.

Загалом же комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти проєкт Постанови №3809 вцілому з урахуванням підтриманих поправок та техніко-юридичним доопрацюванням. За це рішення проголосували 15 членів комітету, проти – 1.

© Всеукраїнська асоціація громад