Експертний простір демонструє позитивні результати роботи з законопроектами

by [email protected]

Провідні фахівці Експертного простору Всеукраїнської асоціації громад активно долучаються до механізмів врегулювання питань суспільних потреб у законодавстві: розробляють пропозиції, експертні висновки, ініціюють правки. Вони створили аналітико-комунікаційне середовища, де можна обмінюватись думками, формувати консолідовану позицію місцевого самоврядування з того чи іншого проблемного питання і відстоювати її на загальнодержавному та місцевому рівнях.

Фахівцями проекту «Експертний простір», що реалізує Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID АГРО, розглянуто наступні проекти законів, до яких підготовлені експертні висновки.

Спільно з Комітетом  Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування опрацювали:

  • Проект Закону № 8178 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення зміни цільового призначення земельних ділянок» від 04.11.2022р. 

Всеукраїнська асоціація громад вважає цей законопроект таким, що грубо порушує норми Конституції України, та земельного законодавства, повертаючи громади в стан «дореформаційного» періоду. Адже норми даного закону створюють можливість стихійної забудови, без врахування містобудівної документації та реальних потреб громад, ставлячи інтереси територіальних громад в залежність від волі та бажань приватного власника.

За результатом обговорення даного проекту закону на засіданні Комітету з просторового планування, містобудування та земельних витань, а також на Правлінні ВАГ, прийнято рішення направити Голові земельного та аграрного права Верховної Ради України офіційний лист з Узагальним висновком ВАГ відносно недопущення розгляду законопроекту № 8178 на пленарних засіданнях Верховної Ради та необхідності його відхилення та зняття з розгляду Комітетом з агарної та земельної політики Верховної Ради України.

  • Проект Закону № 8225 «Про внесення змін до деяких законів України щодо примусового вилучення, відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені з мотивів суспільної необхідності для будівництва або реконструкції об’єктів критичної інфраструктури» від 24.11.2022.

За результатами обговорення даного проекту закону на засіданні Комітету з просторового планування, містобудування та земельних витань ВАГ, а також на Правлінні ВАГ, прийнято рішення підтримати прийняття даного проекту закону за умови зміни 10-річного строку на 90-денний період реалізації спрощеної процедури передбаченої проектом закону.

Пропонований проектом закону 10-річний період спрощеного вилучення, відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, з мотивів суспільної необхідності для будівництва або реконструкції об’єктів критичної інфраструктури I та ІІ категорії критичності не може бути погоджений та дозволений до прийняття з огляду на те, що такі норми призведуть до порушення:

  • конституційних гарантій права власності на землю та інше нерухоме майно (ст. 41 Конституції України);
  • норм земельного та містобудівного законодавства щодо забезпечення гарантій прав на землю, недопущення необґрунтованого вилучення земель сільськогосподарського призначення, відповідності цільового призначення земель містобудівній документації, яка є відображенням потреб громад у розвитку територій, дотримання заходів охорони земель.
  • норм законодавства, що гарантують права інвесторів;
  • правових засад державно-приватного партнерства.

На думку експертів, прийняття Закону № 8225 з пропонованим 10-річним терміном призведе до зворотного ефекту очікуваного інвестиційного потоку, а точніше його відсутності. Адже, якщо в державі протягом десяти років з дати завершення воєнного стану не працюють конституційні гарантії права власності, навряд чи можна очікувати капіталовкладень від інвесторів. Крім того, така редакція закону може стати поштовхом до розвитку тіньових процесів та корупції в сфері операцій з нерухомістю.

Позиція ВАГ з пропонованими змінами до проекту Закону № 8225 направлена Голові Комітету Верховної Ради України з питань агарної та земельної політики. 

  • Проект Закону № 6504 «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 05.01.2022

Проект Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» підготовлено НАДС з метою встановлення нових правових та організаційних засад служби в органах місцевого самоврядування як професійної та політично неупередженої діяльності, удосконалення механізму реалізації громадянами України права рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування, уточнення класифікації посад в органах місцевого самоврядування.

Всеукраїнська асоціація ВАГ та Правління ВАГ підтримує прийняття даного проекту закону із рекомендаціями, зокрема щодо системи оплати праці службовців органів місцевого самоврядування та низки інших важливих питань.

ВАГ переконані, що органи місцевого самоврядування повинні мати можливість визначати власні внутрішні адміністративні структури з урахуванням місцевих потреб і необхідності забезпечення ефективного управління, а також ОМС мають право в рамках національної економічної політики на власні адекватні фінансові ресурси, якими вони можуть вільно розпоряджатися в межах своїх повноважень. Будь-яке штучне обмеження матиме передумови для зменшення ефективності ОМС, як органів публічної влади, шляхом зменшення їх конкурентоздатності на локальному рівні як спроможних роботодавців, що суперечить п.2 ст.6, Європейської Хартії Місцевого Самоврядування

Ми переконані, що усі ці недоліки цілком можливо усунути у ході доопрацювання законопроекту між першим та другим читаннями.

Стосовно цих питань ВАГ направило свої рекомендації по доопрацюванню законопроекту Голові Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

  • Проект Закону “Про співробітництво територіальних громад” щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад № 5742 від 08.07.2021.

Законопроект подано Кабінетом Міністрів України з метою удосконалення порядку укладення договорів про співробітництво територіальних громад, надання можливості приєднуватися до вже організованого співробітництва за спрощеною процедурою, що сприятиме ефективнішій організації міжмуніципального співробітництва та реалізації територіальними громадами спільних проектів для покращення якості надання публічних послуг жителями, розвитку територіальних громад.

✅Після обговорення даного проекту закону на засіданні Комітету з питань організації діяльності органів місцевого самоврядування, а також на Правлінні ВАГ, прийнято рішення підтримати прийняття даного проекту закону із певними рекомендаціями.

Експертні висновки, та листи, підготовлені фахівцями «Експертного простору» за результатами розгляду, направили комітету для врахування при розгляді законопроекту та прийняття рішення стосовно подальшої роботи над ним.

Громадами ухвалено наступні положення законопроекту:

  • впровадження поняття додаткового договору про приєднання до організованого  співробітництва. Це є важливим елементом повноцінного функціонування місцевого самоврядування, особливо в умовах воєнного стану та обмежень, що ним спричинені.
  • можливість здійснення співробітництва як в одній формі, так і шляхом поєднання декількох форм (змішаний  договір). Змішані форми співробітництва та відповідні договори є вдалим вибором при впровадженні міжмуніципального співробітництва громад різних типів: сільських/міських, великих/малих, аграрних/промислових і т.д.
  • спрощення процедури переговорів про організацію співробітництва надаючи сільському, селищному, міському голові право одноосібно забезпечувати протягом 60 днів з дати надходження пропозицій про початок переговорів з питань організації співробітництва її вивчення, оцінку виконавчими органами сільської, селищної, міської ради.
  • дистанційний формат проведення переговорів в режимі відеоконференції або аудіоконференції (дистанційні засідання комісії, дистанційні громадські обговорення). Таке нововведення дозволить долучати ширше коло осіб до публічного обговорення міжмуніципального співробітництва.

Стосовно цих питань асоціація направила свої рекомендації Голові Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій асоціація опрацювала наступні питання:

На підставі численних звернень голів територіальних громад та представників органів місцевого самоврядування щодо фінансування галузі освіти у 2023 році Всеукраїнська асоціація громад, звернулась за роз’ясненнями до Міністра освіти та науки України Сергія Шкарлети.

Зокрема, органи місцевого самоврядування стурбовані зменшенням освітньої субвенції на 10% в порівнянні з минулим роком, що ставить під загрозу виплату заробітної плати вчителям, які, у такий непростий час, тримають оборону на освітянському фронті та надають якісні освітні послуги дітям.

✅Враховуючи дану ситуацію, Всеукраїнська асоціація громад порушила питання про надання роз’яснень щодо того, яким чином буде покриватись недофінансування галузі освіти у територіальних громадах.

Залишки коштів, заощаджені деякими громадами, за освітньою субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам, які утворилися на рахунках місцевих бюджетів на кінець 2022 року, територіальними громадами сплановано на реалізацію заходів з оновлення матеріально-технічної бази освітніх закладів. Однак відповідно до статті 32 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» ці кошти необхідно буде повернути з місцевого бюджету до спеціального фонду Державного бюджету для Міністерства освіти і науки з метою подальшого розподілу таких коштів між місцевими бюджетами з урахуванням цільового призначення освітньої субвенції, а також на реалізацію заходів «Нова українська школа». Таке повернення коштів до спеціального фонду Державного бюджету для Міністерства освіти і науки демотивує громади заощаджувати кошти та здійснювати заходи щодо оптимізації освітньої мережі, що, в свою чергу, не сприяє розвитку якісної освіти та перешкоджає оновленню матеріально-технічної бази освітніх закладів.

Враховуючи вищезазначене, Всеукраїнська асоціація громад порушила питання щодо можливості територіальним громадам самостійно розпоряджатися залишками коштів за освітньою субвенцією з державного бюджету, які утворилися на рахунках місцевих бюджетів на кінець 2022 року.

У разі неможливості позитивного вирішення даного питання, Всеукраїнська асоціація громад просила надати роз’яснення, яким буде механізм розподілу даних коштів Міністерством освіти і науки.

У спільній роботі з Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Всеукраїнська асоціація громад опрацювала пріоритетні видатки відповідно Постанови Кабінету Міністрів України №590

У ході постійної комунікації із територіальними громадами Всеукраїнською асоціацією громад було виявлено, що громади стикаються із серйозними складнощами при закупівлі таких життєво-важливих товарів і послуг, як генераторів, паливно-мастильних матеріалів, медикаментів першої необхідності, будівництва та ремонту укриттів (бомбосховищ), завершення будівництва центрів надання адміністративних послуг.

Передусім, це пов’язано із тим, що видатки на такі товари і послуги не визначені як пріоритетні відповідно до п. 19 Постанови Кабінету Міністрів України №590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».

Зокрема, у діючій Постанові №590 черговість здійснення закупівлі паливно-мастильних матеріалів, генераторів та деревини знаходиться на одному з останніх місць. Як результат, громади не можуть своєчасно отримувати видатки, здійснювати закупівлю генераторів для забезпечення життєдіяльності громад під час планових або аварійних відключень, палива для транспорту з метою перевезення дітей або ж деревини у якості альтернативного палива для котелен.

Низька пріоритетність видатків передбачена у Постанові на будівництво, ремонт та облаштування споруд цивільного захисту (укриття, бомбосховища тощо). Незважаючи на те, що в країні наразі воєнний стан та пріоритетом є безпека населення, громади позбавлені можливості обладнати або ж дообладнати укриття.

Також, Постановою №590 не передбачено можливості здійснення платежів, потреба у яких виникає через виникнення форс-мажорних та аварійних ситуацій. Як результат, громада позбавлена критично необхідних ресурсів, або ж послуг, які суттєво впливають на її стабільне функціонування.

Крім того, спільною для всіх територіальних громад незалежно від регіону є нагальна проблема, пов’язана із щомісячним встановленням лімітів на здійснення платежів.

✅Всеукраїнська асоціація громад, після обговорення цих питань на Комітеті з питань бюджету та податкової політики, а також Правлінням ВАГ,  звернулася з офіційними листами до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Міністра фінансів України Сергія Марченка (лист від 12.12.2022 вих. № 279) із пропозицією внесення змін до Постанови №590 з метою врахування потреб українських громад та фактично надання їм можливості здійснювати життєво-важливі закупівлі обладнання та ресурсів.

Також Всеукраїнська асоціація громад звернулася з офіційним листом до Державної казначейської служби України (лист від 12.12.2022 вих. № 278)шляхом збільшення щомісячного ліміту єдиного казначейського рахунку для можливості своєчасного вирішення нагальних та проблемних ситуацій за умови надання представницькими органами громад Казначейству та/або органам Казначейства відповідних документів.

Фахівці Експертного простору слідкують за законодавчим процесом, узгоджують з членами Правління ВАГ всі звернення та пропозиції, і оперативно реагують на будь-які порушення задля комфортного функціонування громад.

© Всеукраїнська асоціація громад