Головна Новини «Згуртовані громади»: Перші врожаї юних фермерів на Одещині 

«Згуртовані громади»: Перші врожаї юних фермерів на Одещині 

by Інна Тесленко
Whatsapp Image 2024 06 20 At 10.12.35 2

У Петровірівському ліцеї школярі збирають свій перший врожай кабачків, які виростили власноруч. Посівне насіння вони отримали завдяки співпраці СвітОсвіт з Програмою USAID АГРО у межах проєкту «Згуртовані громади», який реалізує Всеукраїнська асоціація громад.

Ще в березні місяці учні двох одинадцятих класів посіяли в спеціально обладнаному місці на території закладу (площею пів сотки) моркву, кабачки, огірки та цукрову кукурудзу. Завдяки теплій погоді насіння швидко і добре виросло. Тож сьогодні вони вже збирають врожай, зокрема кабачки.

Whatsapp Image 2024 06 20 At 10.12.35 2

Як розповідає вчитель біології та викладач курсу «Агросфера» у Петровірівському ліцеї Альбіна Татаріна, школярі із захватом сприйняли ідею виростити з насіння овочі біля закладу.

«Для них цікавий сам процес – посіяти насіння власними руками. Потім постійно ходили і слідкували, як воно росте і вгадували, де що зростає. Вони бачили ефект, плоди своєї праці і це вражало. І дуже чекали на збір врожаю. Завдяки такій ініціативі школярі стали більш обізнані, як овочі зростають та що для цього потрібно», – розповіла вона.

Більше того, процесом зацікавились і дітки з садочка, що розташований поряд з ліцеєм.

«Тепер вони просяться до нас, аби поливати овочі. Для дітей це цікава гра, яка водночас з дитинства прищеплює повагу до фермерства», – сказала Альбіна Татаріна.

Whatsapp Image 2024 06 20 At 10.12.36 1

Загалом насіння передали 16 закладам освіти з 7 областей України. Більше того, у кожній школі створили спеціальні умови, аби діти могли отримати аграрний досвід і проводити виробничі досліди з вирощування різних овочевих культур.

Тож понад 400 учнів у 12 громадах, які факультативно навчаються на аграрному курсі, змогли отримати не лише теоретичні, а й практичні навички вирощування овочів. А тепер вже бачать перші результати своєї роботи.

***

Проєкт “Згуртовані громади” – це допомога, спрямована на підтримку стійкості та життєздатності громад в умовах війни через своєчасну логістику товарів першої необхідності, а також ресурсів для агровиробництва.

***

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО)- це програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що впроваджується компанією Кімонікс Інтернешнл. Мета програми: прискорення економічного розвитку сільських громад України, які потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі.

***

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) є провідним агентством розвитку уряду США. USAID співпрацює з Україною з 1992 року, підтримуючи Україну в зміцненні стійкості проти російської агресії та просуванні її демократичного і економічного розвитку. Наразі є 42 програми  USAID у відповідь до нагальних потреб і цілей  довгострокового розвитку України як незалежної, суверенної, демократичної та процвітаючої країни. З початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року, USAID надав 24,9 мільярда доларів загальної допомоги Україні, з яких 2,8 млрд доларів гуманітарної допомоги та понад 2,3 млрд доларів допомоги для розвитку.

Читайте також