Головна Новини Відновлення регіонів України: Результати опитування громад

Відновлення регіонів України: Результати опитування громад

by Інна Тесленко
Whatsapp Image 2024 06 25 At 13.26.47

Понад 400 українських громад взяли участь в опитуванні, яке зібрало інформацію про сприйняття, мотивацію та готовність громад з різних регіонів України до процесу відновлення та модернізації.

Опитування було організоване спільно Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Проєктним офісом DREAM та асоціаціями органів місцевого самоврядування, зокрема Всеукраїнською асоціацією громад.

У звіті за період квітень – травень 2024 року йдеться про стан відновлення громад, міжнародну підтримку відновлення, успішні кейси відновлення, використання екосистеми DREAM як єдиного вікна для управління проєктами відновлення тощо.

Отримані дані будуть використані в процесі імплементації екосистеми DREAM та спростять комунікацію з ключовими партнерами.

В опитуванні взяли участь представники громад всіх 24 областей України, включно з тимчасово окупованими Донецькою та Луганською областями, а також тими регіонами, що розташовані поблизу лінії фронту.

Серед учасників опитування – голови міських та сільських рад, їхні заступники, керівники управлінь, департаментів, відділів та інші профільні фахівці. Опитування репрезентувало громади всіх розмірів — від міст з населенням понад 1 мільйон до невеликих сіл.

Долучилась до опитування і Всеукраїнська асоціація громад.

«Реформа децентралізації була однією з найуспішніших за останні роки. Вона збільшила бюджети громад та стимулювала їхній розвиток. З початком повномасштабного вторгнення та хвилі міграції громади, особливо у прифронтових регіонах, зіткнулися зі зменшенням кількості мешканців, закриттям підприємств і, як наслідок, зменшенням надходжень до бюджетів. Тому фінансова підтримка з боку держави та міжнародних партнерів є критично важливою для відновлення громад», – сказав виконавчий директор Асоціації Іван Слободяник.

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням.

Читайте також