Головна Новини Відновлення довкілля в умовах війни: Роль українських громад

Відновлення довкілля в умовах війни: Роль українських громад

by Інна Тесленко
War Ua

Українські громади на сьогодні відіграють велику роль в екологічній відбудові країни.

Зокрема, місцеві громади мають бути наділені повноваженнями та забезпечені необхідними можливостями, підтримкою та фінансовими інструментами для розробки, планування та реалізації проєктів сталого відновлення.
Окрім того, важливим стане розширення програм міст-побратимів, особливо тих, що зосереджені на сталому муніципальному розвитку та екологічних викликах. Це може надати безпосередній досвід та відкрити додаткові можливості для залучення громадян.

Такі пріоритети передбачає Екологічний договір, який розроблено Україною за ініціативою Офісу Президента України, міжнародних членів. Цей документ – новий механізм захисту довкілля, який містить 50 рекомендацій для України та світової спільноти, які втілюють уніфікований підхід до оцінки впливу російської війни в Україні на довкілля, визначають підходи до компенсації за заподіяну шкоду, а також пропозиції щодо «зеленого» відновлення.

На жаль, нині українська земля перетворилася на жахливий полігон для випробування різних видів озброєння – від далекобійних гаубиць та систем залпового вогню до фосфорних бомб та крилатих ракет. Війна руйнує не лише людські долі та життя, а й довкілля, яке є домівкою всього людства.

Саме тому обговорення в межах ALDA Talks питання зеленої відбудови: забруднення ґрунтів, спричинене війною, та як громади вирішують цю проблему є вкрай важливим і нагальним. Адже ми маємо вже сьогодні, не дивлячись на всі складнощі, думати про наше майбутнє, оскільки це є запорукою розвитку життя і держави в цілому.

Рівень підтримки, яка знадобиться для відновлення України, є надзвичайним. Важливо, щоб цей, можливо, безпрецедентний рівень фінансової підтримки відповідав екологічним потребам і цілям України.

Зазначимо, що серед нагальних завдань в екологічному відновленні – видалення наземних мін.

Як відомо, значна частина території України 
забруднена 
такими
 мінами 
та 
боєприпасами, 
що 
не
вибухнули. 
Очищення
 цієї 
території 
займе 
багато десятиліть, 
і
 цей 
процес 
може 
сповільнитися 
через 
фактор 
доступності, 
фінансові 
та 
безпекові 
чинники.
 Протягом
 наступних 
років 
це 
має 
бути 
одним 
з 
найвищих 
пріоритетів для
 України.

Важливо,
 що б
 розмінування 
проводилося 
таким 
чином, 
щоб 
не 
завдати 
ще 
більшої 
шкоди 
навколишньому 
середовищу. 
Наприклад, 
механічне 
розмінування 
 і 
зняття 
верхнього 
шару
 ґрунту 
може 
прискорити 
видалення 
мін, 
але 
може 
призвести 
до 
значної та 
непоправної
 шкоди.

У
 сільськогосподарських 
районах 
слід
 ретельно 
аналізувати 
ризик
у творення 
кратерів 
 і 
забруднюючих 
речовин, що 
вивільняються 
в
результаті 
підриву 
мін 
на 
місці.

У межах ALDA Talks, ствоїм досвідом підготовки до етапу деокупації поділились Якимівська територіальна громада Мелітопольського району Запорізької області, а Високопільська територіальна громада Херсонської області розповіла про розмінування деокупованої громади.

Читайте також