Головна Новини ВАГ провела інформаційний захід для ОМС, присвячений впровадженню у громадах посади фахівця по роботі з ветеранами

ВАГ провела інформаційний захід для ОМС, присвячений впровадженню у громадах посади фахівця по роботі з ветеранами

by Інна Тесленко
Img 7795

Всеукраїнська асоціація громад провела інформаційний захід для ОМС, присвячений впровадженню у громадах посади фахівця по роботі з ветеранами.

На сьогодні ветерани, які повертаються з фронту, потребують підтримки, уваги та супроводу. Допомоги потребують також сім’ї ветеранів та демобілізованих осіб. Нормативними актами Кабінету Міністрів України врегульовано питання запровадження в кожній громаді посади фахівця з супроводу ветеранів та демобілізованих осіб. У процесі запровадження, який наразі триває, у громад виникає велика кількість проблем та запитань.

Під час інформаційного онлайн заходу  ОМС отримали необхідну інформацію щодо запровадження посади фахівця та його функціоналу. Учасники також мали можливість поставити запитання спікерам і скористалися такою можливістю.

Як зазначив у своєму вітальному слові виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник, такі заходи вкрай важливі, адже дають можливість й надалі забезпечувати зворотній зв’язок від громад для центральної влади, щоб спільно формувати ветеранську політику, правильно та оперативно коригували необхідні зміни.

«Сьогодні разом з ГО «Простір Можливостей», Мінветеранів  та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»  провели інформаційний захід для ОМС з актуальних питань ветеранської політики – понад 500 учасників! У межах нашої спільної з партнерами діяльності були напрацьовані рекомендації для громад по розробці програм по роботі з ветеранами», – повідомив він.

Також Іван Слободяник звернув увагу на  основні акценти, які напрацьовані впродовж року консультацій, але, на жаль, поки що не враховані з низки технічних причин:

✍️Наразі для роботи фахівця з супроводу ветеранів та демобілізованих осіб потрібна окрема установа. Ми наголошували: для маленьких  громад, можливо, це не зовсім доцільно. Але! Бюджетне законодавство станом на зараз забороняє інакше використовувати субвенцію.

✍️Малі громади висловлювали зауваження щодо рівня вимог до фахівця. Так, високі вимоги –  це добре, але з іншого боку треба враховувати той факт, що кадровий стан в країні загалом непростий, насамперед у малих громадах.

Ольга Гальченко, програмна координаторка Міжнародного фонду «Відродження» :

«Рік був плідний і наразі ми вступаємо в активну фазу впровадження посади фахівця в громадах. Наступного року у нас буде багато завдань як на національному рівні, так і на рівні громад», – зазначила вона.

Img 7793

Оксана Коляда, голова Правління ГО «Простір можливостей»:

«Наш спільний проєкт з ВАГ за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» був успішним. Співпраця з асоціацією довела, що спільноти мають об’єднуватись зі спільнотами. Ми спеціалізуємось на  ветеранській тематиці, ВАГ займається загалом розбудовою громад. Наше  поєднання дало поштовх інтеграції ветеранської тематики в розбудові спроможності громад по поверненню ветеранів. Наразі та кількість УБД, яка є в реєстрі, становить 1 млн 300 осіб, плюс члени родин, свідчить про те, що нам треба пришвидшитись», – переконана вона.

Оксана Коляда розповіла про те, що наразі вже розроблена типова програма супроводу та взаємодії з ветеранами, членами родин – певна рамка для громади, яку можна взяти за основу і доопрацювати з розумінням контексту кожної громади.  Переглянути відповідну презентацію можна тут bit.ly/3TPm1n7. Домовились, що наступний інформаційний захід, який відбудеться вже 10 жовтня, буде повністю присвячений питанням місцевих ветеранських програм, які розробляють, приймають та реалізують ОМС. 

Альона Скорзова, директор департаменту формування системи переходу від військової служби до цивільного життя Міністерства у справах ветеранів України:

«Під час розробки проєкту фахівця з супроводу ветеранів та демобілізованих осіб ми намагались прислухатись до всіх, отримали багато якісних пропозицій. Наразі ми доопрацювали проект постанови, який перебуває на узгодженні з ЦОВВ щодо внесення змін стосовно роботи фахівців.  Ми розширили певні питання. Так, зараз не тільки комунальні установи і заклади можуть брати участь в цій роботі, а також КМП за певними вимогами. Також ми розуміємо, що фахівець має певні вимоги і рамки роботи. Тож наразі робочою групою напрацьовуємо зміни до професійного стандарту фахівця. Будемо намагатись  розширити можливості для ветеранів», – повідомила вона.

Img 7792

Ірина Положешна, головний спеціаліст відділу регіональної роботи Департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Міністерства у справах ветеранів України також розповіла про засади запровадження Проєкту фахівця з супроводу ветеранів та демобілізованих осіб.

Мета  запровадження посади фахівця – забезпечення інформаційного супроводу, консультування щодо отримання статусу, пільг, послуг, працевлаштування ветеранам і членам сім’ї.

Ірина Положешна назвала основні законодавчі документи, які регулюють питання. Зокрема, Постановою Кабміну №881 посада фахівця вводиться в штатний розклад комунального закладу або установи територіальної громади. Передбачена робота комісії, подання заяв претендентами на посаду фахівця, алгоритми і механізми, які  забезпечать діяльність фахівця. Постановою №779 передбачено порядок і умови надання у 2024 році субвенції з державного місцевим бюджетам на  забезпечення Інституту фахівця (помічника).

Вона також нагадала, що 30 вересня закінчується черговий етап подання заявок на участь у відборі на посаду фахівця з супроводу ветеранів та демобілізованих осіб.

Img 7791

Також в онлайн-зустрічі взяла участь директорка проєктів ГО «Простір можливостей» Наталія Кавецька. Вона презентувала «Шлях впровадження фахівця з супроводу ветеранів та демобілізованих осіб». Презентацію можна подивитись тут.

Img 7794

Підсумовуючи, директор з розвитку – заступник виконавчого директора ВАГ Ігор Абрам’юк  зауважив, що це вже другий інформаційний захід, який асоціація проводить для ОМС. Надзвичайно великий інтерес представників громад до заходу (1012 зареєстрованих та понад 700 фактичних учасників!) є однозначним свідченням того, що прийняте у грудні минулого року рішення Правління ВАГ щодо розвитку ветеранського напряму діяльності асоціації було правильним, а тому діяльність у цьому напрямі нами буде обов’язково продовжено та розвинуто.

Цей захід є складовою частиною проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики». Всеукраїнська асоціація громад реалізує проєкт за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження” у партнерстві з ГО “Простір можливостей”.

Читайте також