Головна Новини Ігор Абрам’юк на презентації нової Програми Polaris окреслив ключові проблеми системи врядування в Україні, які потребують уваги донорів

Ігор Абрам’юк на презентації нової Програми Polaris окреслив ключові проблеми системи врядування в Україні, які потребують уваги донорів

by Інна Тесленко
Знімок екрана 2024 10 04 112334

На сьогодні чіткий розподіл та розмежування повноважень між різними гілками та рівнями влади, справедливий розподіл фінансових та інших ресурсів, розвиток державної регіональної політики і політики сільського розвитку, а також розвиток системи владних інституцій – чи не основні проблеми ефективності системи врядування в Україні.

Про це зазначив директор з розвитку-заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк під час панельної дискусії в рамках презентації Програми Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні».

Відповідаючи на запитання модератора щодо демографічних викликів, він зазначив, що Україні потрібна адекватна демографічна політика і що не лише демографія впливає на ефективність урядування, а й навпаки – від якості урядування залежить демографія як окремих громад, так і країни в цілому.

«Урядування безпосередньо впливає на демографію. Ми не повернемо людей після перемоги, якщо матимемо неефективну країну, слабкі, не згуртовані громади. Якщо хочемо повернути людей або втримати їх, маємо ефективно урядувати», – переконаний директор з розвитку.

Також, на його думку, багаторівневе врядування може бути ефективним лише у разі збалансованості, ясності та чіткості системи, а тому пошук балансів – це наше спільне з Програмою Polaris та іншими програмами МТД завдання.

461826077 122102521046551355 562641880574437904 N

Ігор Абрам’юк окреслив основні складові такої збалансованості:

Адміністративні баланси, для чого потрібне ефективне розмежування та розподіл повноважень і система нагляду за законністю, яка буде націлена на превенцію, тобто на запобігання порушенням закону, а не на покарання.

Фінансові, ресурсні баланси, засновані на справедливому розподілі, зрозумілому доступі та якісному адмініструванні усіх видів ресурсів.

«Сьогодні нам необхідний і справедливий розподіл фінансових ресурсів. Зокрема, на цьому шляху наша Асоціація неодноразово наголошувала на доцільності сплати ПДФО за місцем проживання. Платити податки у свою громаду, де ти отримуєш послуги – цілком логічно», – сказав заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад .

Ще один важливий акцент – справедливий доступ до усіх інших ресурсів – водних, лісових, надр тощо – та їх ефективне адміністрування. Зокрема, зараз існує небезпека, що у громад можуть забрати ліси комунальної власності.

Інституційні баланси, які означають зрівноважену систему владних інституцій, у т.ч. за рахунок посилення системи асоціацій ОМС – для цього нарешті слід спільно домогтися зняття будь-яких обмежень щодо членства ОМС у асоціаціях та вдосконалити законодавство щодо діяльності асоціацій

Збалансована система державних політик, що передбачає ще значну роботу над вдосконаленням бюджетної політики, регіональної політики, політики у сфері місцевого самоврядування та політики сільського розвитку.

І якраз Шведська асоціація місцевих та регіональних влад SALAR має величезний досвід досягнення цих важливих балансів у Швеції й вже значний досвід роботи в українських реаліях.

«Тому ми маємо всі підстави сподіватися, що від впровадження Програми Polaris отримають користь і уряд, і всі асоціації, і громади», – підсумував Ігор Абрам’юк.

Нагадаємо, що про запуск Програми оголосила SALAR International, яка є дочірньою компанією Асоціації муніципалітетів і регіонів Швеції та з 2014 року реалізує в Україні проєкти у сфері місцевого самоврядування.
Основною метою Програми є сприяння реалізації децентралізаційної реформи та посилення спроможності українських громад під час війни і у процесі післявоєнного відновлення. Програма розрахована на чотири роки та фінансуватиметься Урядом Швеції через Агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA).

Читайте також