Головна Новини Ігор Абрам’юк: Час скасувати безнадійно застарілу й шкідливу норму, яка обмежує право ОМС на членство у всеукраїнських асоціаціях 

Ігор Абрам’юк: Час скасувати безнадійно застарілу й шкідливу норму, яка обмежує право ОМС на членство у всеукраїнських асоціаціях 

by Інна Тесленко
Знімок екрана 2024 09 26 121457

Закон про асоціації органів місцевого самоврядування потребує невідкладного осучаснення, насамперед у частині вилучення норми про те, що ОМС може бути членом лише однієї всеукраїнської асоціації.

Про це заявив заступник виконавчого директора – директор з розвитку ВАГ Ігор Абрам’юк під час презентації дослідження на тему: «Діяльність всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану».

«В українському законодавстві продовжує діяти застаріла, нелогічна й така, що звужує можливості ОМС норма закону (ст. 4) щодо неможливості множинного членства ОМС у всеукраїнських асоціаціях. Саме тому закон треба змінювати, знімати абсурдну заборону на членство у декількох асоціаціях і комплексно змінювати все законодавство, на якому базується діяльність асоціацій», – сказав він.

До того ж, ця шкідлива для розвитку українського самоврядування норма суперечить Європейській хартії місцевого самоврядування, у ст.10 якої закріплено право ОМС на свободу членства в асоціаціях. 

На думку Ігоря Абрам’юка, зволікання з цими змінами в законодавство, які давно назріли, вже призводять до неприємних наслідків. Так, днями громади (ймовірно, всіх регіонів!) отримали розсилку листа невстановленої громадської організації щодо того, що членство більше, ніж в одній всеукраїнській асоціації – це корупція. Наразі ВАГ продовжує з’ясування обставин ситуації.

Заступник виконавчого директора ВАГ звернув увагу на те, що в Україні реальне місцеве самоврядування на сільських територіях з’явилось після 2020 року, коли завершилась адміністративно-територіальна реформа і всі громади отримали однакові повноваження і однаковий рівень фінансової децентралізації.  А тому в Україні потрібне якісне законодавче регулювання діяльності асоціацій ОМС. Деякі інші країни йдуть шляхом звичаїв, традицій, але ці традиції формувались довголітньою практикою взаємодії сильного місцевого самоврядування з державою.

Коментуючи дослідження про діяльність всеукраїнських асоціацій ОМС, Ігор Абрам’юк висловив пропозицію, що слід оприлюднити напрацювання щодо змін до законодавства, які були зроблені експертами, «щоб ми могли надати інформацію профільному міністерству, і щоб вони лягли в основу роботи робочої групи по змінах до закону про асоціації».

Також він наголосив на важливості внесення норми щодо взаємодії з асоціаціями ОМС до регламенту ВРУ.

Відеозапис заходу – за посиланням.

Читайте також