Головна Новини Громади-ветеранам: Відбулися очні дводенні навчання для фахівців ОМС західних та північних областей             

Громади-ветеранам: Відбулися очні дводенні навчання для фахівців ОМС західних та північних областей             

by Інна Тесленко
Img 20240522 133630

Як визначити потреби ветеранів та їхніх сімей, яким чином працювати з різними категоріями військових, як створити ветеранський простір? На ці та інші питання відповідали експерти ГО “Простір можливостей” Оксана Коляда та Ярослав Павловський під час дводенного навчання для фахівців ОМС в Лисецькій громаді на Івано-Франківщині та Звягельській громаді на Житомирщині. 

Участь у навчанні взяли фахівці ОМС із дев’яти областей – Івано-Франківської,  Чернівецької, Закарпатської, Львівської, Тернопільської, Житомирської, Хмельницької, Рівненської та Волинської. Фахівці, запрошені для проходження навчання, були відібрані із загальної кількості кандидатів, які заповнили анкети на участь у відборі. Усього було отримано 260 анкет. Перемогли у відборі найбільш мотивовані та професійні.    

Img 20240518 091505

У навчальній програмі – фахівець із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб. Повноваження, функціонал, збір та обробка аналітичних даних, особливості субвенції. Ветеранський простір як інструмент реінтеграції. Ведення випадку та алгоритми перенаправлення клієнта. Специфіка роботи з окремими цільовими групами (ветерани, члени родин, родини зниклих безвісти і полонених, родини загиблих). Значимість програми поваги, подяки та вшанування (типологізація). Взаємодія з бізнесом та роботодавцями.   

Фахівці, які успішно завершили навчання, отримали відповідні сертифікати.

Керівниця проєктів ГО «Простір можливостей» Оксана Коляда зазначила: “Для фахівців-слухачів навчання ми хотіли донести, що ветеранська політика — це не лише про соціальний захист, це питання відновлення людського капіталу та нашої національної безпеки. У нас була дуже інтенсивна гра щодо визначення цільових аудиторій, їхніх потреб та інструментів. Викликало здивування те, наскільки потреби можуть бути кардинально різними у різних категорій. Також обговорюємо з фахівцями навчання інструменти створення ідеального ветеранського простору, а також тему ветерана на ринку праці”.

Img 20240518 091914

Директор з розвитку ВАГ, координатор проєкту Ігор Абрам’юк наголосив на необхідності системної роботи з громадами та напрацювання державної ветеранської політики, яка буде враховувати інтереси ОМС.

“Ми знаємо точно, що після цього навчання фахівці поїдуть у свої громади з кращим розумінням того, які задачі та яким чином їм доведеться вирішувати. Це тривалий процес, він не вичерпується одним заходом. Тому ВАГ напрацьовує постійно діючі механізми, які мають підживлювати спроможність громад вирішувати проблеми, які нині є”.

Експерт ГО “Простір можливостей” Ярослав Павловський підкреслив, що саме формат очних навчань — найбільш дієвий:

“Дуже важливий формат заходу, адже ветеранські політики розробляються у Києві, а саме реалізуються вони на місцях, тут у громадах. Принципово важлива історія — обговорення цих політик з людьми, які їх реалізовують. І до того, як ти верифікуєш правдивість цих політик та ефективність із такими людьми, ти не можеш говорити, що політики будуть ефективні і їх варто фінансувати, варто виділяти субвенції. Тому історія з роботою з ОМС — супер важлива”.

Відвідала навчальні заходи головний спеціаліст відділу освітніх програм та професійної адаптації Департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Мінветеранів Ірина Положешна.

Ірина Положешна: “На сьогодні є демобілізовані ветерани та ветеранки, які повертаються додому і вони потребують допомоги, психологічної консультації, професійної адаптації. Тому необхідно, щоб фахівці на місцях могли надати первинну консультацію і направити до тих спеціалістів, які нададуть допомогу. Адже ветерани повертаються у свою громаду, де вони жили, де навчаються їхні діти, і повинні мати можливість налагодити шлях від військової кар’єри до цивільного життя”.

Нагадаємо, у межах проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики» загалом заплановано 5 очних інформаційно-навчальних заходів у різних громадах України. Попереду — ще три з них. У підсумку, до інформаційної частини заходів долучаться близько 200 голів громад, а навчання пройдуть 100 фахівців ОМС.

Навчання для фахівців ОМС (старост, працівників ЦНАПів, інших працівників, яким доручено роботу з ветеранами) проводиться у межах проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», який реалізовує Всеукраїнська асоціація громад у партнерстві з ГО «Простір Можливостей» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Читайте також