Головна Новини Громади-ветеранам. ВАГ провела інформаційний захід для лідерів та фахівців ОМС на Житомирщині

Громади-ветеранам. ВАГ провела інформаційний захід для лідерів та фахівців ОМС на Житомирщині

by Інна Тесленко
F718e7a3 046c 4284 Bb44 875a940bf0d0


Голови 40 громад, а також 20 старост та фахівців ОМС Житомирської, Волинської, Хмельницької та Рівненської областей взяли участь у очному інформаційному заході. 

Учасники обговорили такі питання: впровадження фахівця із супроводу ветерана; нові можливості для реінтеграції та реабілітації ветеранів; огляд пілотних проектів Уряду та партнерів з неурядових організацій; ветеранський напрям діяльності ВАГ та проєкт «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики».  

Програмна менеджерка Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Гальченко підкреслила: “Я закликаю і підтримую ідею, щоб в громадах розвивались міцні спроможні ветеранські організації, бо я впевнена, що вони будуть не лише рядком у витратах бюджету громад, а зможуть також долучати гроші у міжнародних організацій. Тобто це будуть не тільки видатки, а й доходи. Тому намагаємось працювати на двох фронтах: допомагаючи ветеранській спільноті в Україні і лобіюючи ветеранські питання за кордоном”.

9bfe2126 E0ee 4a4d 9596 12f75f884f1f

Директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк наголосив на необхідності конструктивної співпраці між Міністерством у справах ветеранів, Всеукраїнською асоціацією громад та фахівцями з ветеранської політики на місцях.

Формат, коли ми збираємо в одному залі і голів громад, і фахівців, і привозимо до них представників Міністерства, наших партнерів, топ-експертів у ветеранській сфері, – цей формат дає свій результат. Тому що відбувається якісний інтерактив. Запитання від учасників до спікерів, усі висловлюють свою позицію, отримують відповіді на питання. Такі заходи можуть бути початком конструктивної співпраці ВАГ з Міністерством у справах ветеранів”.

Cced7583 1f19 4030 Ba64 5bbf8b18f8b9

Нині орієнтовна потреба у фахівцях по роботі з ветеранами понад 10 тисяч по всій Україні. Під час інформаційного заходу експерти покроково розібрали інструменти, які нині є для супроводу ветеранів та членів їхніх родин, хто може бути фахівцем із супроводу ветеранів, які до нього критерії відбору та функціонал на посаді.

Директорка проєктів ГО “Простір можливостей” Оксана Коляда: “Першочергово має бути відповідна освіта: або бакалавр, або магістр, відповідні сфери, і певний досвід роботи. Жодна національна ветеранська політика не буде сформована без розуміння які потреби у ветерана у найменшій сільській громаді. Для цього фахівець по роботі з ветеранами і впроваджується. Дізнатись, проаналізувати, забезпечити і передати інформацію нагору. Бо далі Міністерство у справах ветеранів буде формувати бюджетну програму на різні відомства”.

Головний спеціаліст відділу освітніх програм та професійної адаптації Департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Мінветеранів Ірина Положешна презентувала інформацію щодо впровадження фахівця із супроводу ветерана.

“Фахівець із супроводу ветеранів буде штатним працівником комунальної установи, засновником якої є орган місцевого самоврядування. У 2024 році планується навчити і працевлаштувати 11 тисяч осіб, в залежності від того, яка кількість ветеранів є у кожній області. На одного фахівця буде приблизно 100 ветеранів та членів їхніх сімей. Середня заробітна плата фахівця із супроводу ветеранів буде складати 17 860 грн залежно від категорії. Видатки на оплату праці передбачені у державному бюджеті на 2024 рік приблизно 2,9 млрд гривень”.  

Міський голова Звягеля Микола Боровець подякував ВАГ, ГО “Простір можливостей” та Міжнародному фонду “Відродження” за проведення заходу та зазначив наскільки важливо підтримувати військових та їхні сім’ї.

Зараз на першому місці — сприяння Збройним силам України, щоб вони швидше подарували нам усім перемогу і здолали ворога. І наступний важливий компонент, що люди, які воюють, які вже повернулись, їхні родини — потребують підтримки. 15 тисяч людей з нашої громади зараз на війні, а поруч з ними і члени родини, тобто майже вся наша громада. Тому треба допомагати вирішувати ті проблеми, які у них виникають у зв’язку з війною”. 

Інформаційний захід, проведений Всеукраїнською асоціацією громад, дав змогу головам громад, старостам та фахівців ОМС поглибити свої знання щодо ветеранської політики в Україні, ознайомитись з нормативною базою, наявними можливостями та інструментами, дієвими рішеннями, успішними практиками роботи з ветеранами та їхніми родинами.          

Інформаційний захід відбувся у межах проєкту Всеукраїнської асоціації громад «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», який реалізується у партнерстві з ГО “Простір можливостей” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Читайте також