ВАГ взяла участь у конференції «Реформа децентралізації: Дорожня карта»

by [email protected]

Сьогодні Україна, як ніколи, потребує сильну громаду, фінансово спроможну та економічо розвинену. Про це йшлося під час презентації проєкту «Дорожня карта реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні». Презентацію 7 листопада провело Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та Програми «U-LEAD з Європою».

Виступаючи у дискусійній панелі стосовно сильних громад, Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, зауважив: сильні громади — це ті громади, що мають не лише матеріальні ресурси, а насамперед великий людський потенціал. Адже саме людський ресурс є основною цінністю будь-якої громади.

«У цьому питанні ми бачимо наразі гостру проблему у зв’язку з війною, вимушеним переселенням людей, кадровим голодом у органах місцевого самоврядування. Це та проблема, з якою потрібно працювати в першу чергу. Якщо ж говорити про фінансову спроможність громад, то ресурси економічного розвитку є. В першу чергу це ПДФО, це ключовий для громади податок на сьогодні. І він же викликає найбільше дискусій у розрізі перекосу розподілу  так званого військового ПДФО», – наголосив Іван Слободяник.

Він нагадав, що ще у вересні поточного року правління Всеукраїнської асоціації громад прийняло рішення про спільну позицію стосовно ПДФО: податок має сплачуватися за місцем проживання особи, а не за місцем реєстрації підприємства.

«Така позиція викликає і деякі внутрішні дискусії, зокрема, є побоювання, що у громад не буде інтересу співпрацювати з бізнесом. Проте ми вважаємо, що це найбільш справедливий та прозорий варіант розподілу ПДФО. Але окрім нього, громади мають і інші ресурси, яким потрібне ефективне управління. Зокрема, гостро стоїть питання земельної децентралізації. Сьогодні кілька мільйонів гектарів лісу не є в нормальному повноцінному розпорядженні громад. Це потрібно вирішувати. Також управління водними ресурсами, промисловий вилов риби — потребують перегляду задля забезпечення фінансової спроможності громад», — розповів Іван Слободяник.

Виконавчий директор ВАГ підкреслив, що адміністрування податків, зокрема земельного та податку на нерухомість, на сьогодні неефективне та потребує перегляду.

«Вкотре підніму проблему запозичень для сільських громад. Такі запозичення для сільських громад сьогодні недоступні. Ми вважаємо, що цю дискримінацію потрібно прибирати. Ще хочу звернути увагу на таку можливість розвитку громад, як міжнародна співпраця. Україна сьогодні стоїть на шляху до Євроінтеграції, а тому потрібно вчити громади працювати з донорами, шукати можливості транскордонної співпраці», —наголосив він.

© Всеукраїнська асоціація громад