Профілі старшої школи: ВАГ долучилась до експертного обговорення 

by [email protected]

18 жовтня  заступник виконавчого директора ВАГ, експерт з питань місцевого самоврядування Надія Слюсарчик  долучилася до експертного обговорення за напрямом “Профілі в старшій школі”, в межах процесу розробки Стратегії реформи старшої профільної школи, яке організували  Міністерство освіти і науки України  за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – “Децентралізація для розвитку демократичної освіти”.

Яким буде академічний ліцей недалекого майбутнього, яка роль наукових ліцеїв у системі старшої профільної школи з 2027 року, які правила формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувачів освіти. Ці та інші питання обговорювали представники Міністерства освіти і науки України, Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, центральних органів влади, експерти міжнародних проектів, асоціації, громадських організацій та фондів, аби забезпечити молоде покоління нашої країни якісною освітою.

Висловлюючи своє ставлення до організації освітнього процесу Надія Слюсарчик наголосила, що процес реформи шкільної освіти потребує зусиль з боку громад, і з боку влади.

«Територіальні громади відчувають брак фахівців: юристів, бухгалтерів, механізаторів, інших працівників сільськогосподарської галузі. Реформу освіти потрібно запроваджувати з урахуванням у першу чергу потреб економіки держави, а вже потім з урахуванням потреб вищих навчальних закладів, а не навпаки», – зазначила Надія Слюсарчик.

В межах Експертного простору Всеукраїнська асоціація громад співпрацює з профільним міністерством. Так за результатами проведення круглого столу «Старша профільна школа: як реформа освіти вплине на розвиток сільських територій», ВАГ направила звернення до Президента, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України про необхідність розробки та впровадження стратегії підготовки кадрового потенціалу для розвитку сільських територій.

vyh_vag_528-023

© Всеукраїнська асоціація громад