Рада не підтримала зміни до Бюджетного кодексу

by [email protected]

Сьогодні Законопроєкт № 10037 щодо перенаправлення “військового” ПДФО із місцевих бюджетів до державного бюджету відправили на повторне друге читання. ВАГ вітає таке рішення Верховної Ради. 

Зараз триває процедура подачі правок і пропозицій до законопроєкту, і Всеукраїнська асоціація громад бере активну участь у цьому процесі.

Позиція ВАГ залишається незмінною: не забирати у державний бюджет увесь військовий ПДФО, а залишити % у бюджетах громад, де знаходяться військові частини. ВАГ пропонує розподіляти ПДФО у пропорції 50/50. Важлива умова – обов’язкове закріплення цільового призначення цих коштів для Сил Оборони України.

Правління ВАГ наполягає на тому, що потрібно змінити принцип зарахування ПДФО: цей податок має зараховуватися за місцем проживання/реєстрації фізичної особи. У перспективі це має вирішити перекоси у доходах громад через надходження ПДФО військових та  забезпечить прогнозованість та рівномірність наповнення місцевих бюджетів.

ВАГ працювала і працюватиме над тим, щоб розподіл та зарахування ПДФО були справедливими та максимально відповідали інтересам місцевих громад.

На збір правок до другого читання є тиждень, а далі – швидкий повторний розгляд на підкомітеті та комітеті і знову розгляд у залі Верховної Ради.

ВАГ сподівається, що і цього разу позицію Асоціації буде почуто та враховано.

© Всеукраїнська асоціація громад