Професійне навчання публічних службовців в умовах європейської інтеграції України

by [email protected]

Зламати «тренд на депрофесіоналізацію» та підвищувати професійний рівень публічних службовців, як в органах державної влади, так і в органах місцевого самоврядування, є на сьогодні критично важливим завданням. Таку думку висловив Ігор Абрам’юк, заступник виконавчого директора-директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад (ВАГ), в рамках круглого столу на тему: «Професійне навчання публічних службовців в умовах європейської інтеграції України: європейський та національний виміри змін».

Цей захід 23 жовтня організував Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Національним агентством України з питань державної служби за сприяння та підтримки Проекту Європейського Союзу «Продовження підтримки комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR2).

«На нас зараз чекає робота з покращення якості освіти та впровадження інновацій у професійне навчання. Це важливі заходи, адже підвищення рівня професійності є наразі ключовою проблемою. Всеукраїнська асоціація громад візьме участь в робочій групі, створеній НАДС. Ми маємо рухатися до єдиних стандартів навчання публічних службовців місцевого самоврядування та державної служби. Окрім того, євроінтеграція різко піднімає планку вимог, і нам потрібно бути готовими до взаємодії з інституціямиЄвросоюзу, до професійного ведення перемовин та до використання інструментів підтримки, впроваджених в ЄС», — зазначив Ігор Абрам’юк.

ВАГ розуміє важливість навчання публічних службовців і уважно слідкує за тенденціями та кроками держави у питаннях професійної підготовки. У ОМС малих громад, які є основою бази членства ВАГ, бракує фахової спроможності практично за усіма напрямами діяльності. Зокрема, критично бракує фаховості в сфері проєктного менеджменту – цьому слід приділити велику увагу.

«Ми намагаємось власними силами щось робити. Наприклад, нещодавно завершили серію воркшопів для так званих полісімейкерів (урядовців та народних депутатів)  по Спільній аграрній політиці ЄС.  Також використовуємо і класичні інструменти, такі як залучення фахівців до діяльності  профільних комітетів у рамках Асоціації, що дозволяє певною мірою  впливати на фаховість ОМС», — розповів заступник виконавчого директора ВАГ.

На пропозицію народного депутата України Віталія Безгіна усім зібратися за одним столом для об’єднання зусиль, представник ВАГ зауважив, що Асоціація готова до партнерської взаємодії задля підвищення спроможності самоврядування та  зацікавлена в об’єднанні усіх ресурсних можливостей – із НАДС, програмами міжнародної технічної допомоги, іншими заінтересованими проектами та інституціями. . «Якщо ми будемо недостатньо професійними, нам буде складно вистояти,  і нам буде незатишно в Євросоюзі, де службовці мають високий професійний рівень», — підсумував Ігор Абрам’юк.


Відеозапис заходу:

© Всеукраїнська асоціація громад