Нарешті в Україні “дерадянізовано” важливі правила та процедури адмінтерустрою – Президент підписав відповідний закон

by [email protected]

Нарешті в Україні “дерадянізовано” важливі правила та процедури адмінтерустрою – Президент підписав відповідний закон

Підписаний Президентом закон (законопроект 8263) у важливій сфері адмінтерустрою запроваджує важливі правила та процедури – порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, їх найменування та інші – та скасовує відповідну постанову ще радянських часів, що давно вже необхідно було зробити.

«Всеукраїнська асоціація громад розраховувала на комплексне законодавче регулювання питань адмінтерустрою – є відповідний законопроект [№ 4664], однак поки що ухвалено закон, який стосується тільки населених пунктів, не стосується громад, але це – крок в правильному напрямку», – зазначив Ігор Абрам’юк, директор з розвитку-заступник виконавчого директора ВАГ у своєму коментарі в прямому ефірі Суспільне Новини.

У Законі йдеться про те, що населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 000 жителів відноситимуться до категорії міст, населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 000 жителів – до категорії селищ, інші населені пункти – до категорії сіл. При цьому всі міста, які на момент ухвалення закону мають цей статус, залишаться містами незалежно від кількості жителів та забудови (тобто, залишаються міськими населеними пунктами), а усі селища міського типу стають селищами (відповідно – сільськими населеними пунктами).

Закон також визначає правила та процедури встановлення і зміни меж населених пунктів, віднесення населених пунктів до відповідної категорії та врегульовує деякі інші питання, що є важливим для впорядкування АТУ.

Ігор Абрам’юк зазначив, що ВАГ пропонувала не запроваджувати критерій чисельності населення, але, на жаль, ці пропозиції не були враховані. На думку ВАГ більш доречно застосовувати виключно містобудівні критерії, оскільки саме рівень урбанізованості забудови та відповідної інфраструктури, а не кількість населення відрізняє міста від селищ, а селища від міст.

Також ВАГ пропонувала передбачити норму, згідно з якою селища міського типу могли самостійно визначитись, до якої категорії вони хочуть належати – до міських чи до сільських населених пунктів. Але законодавець ухвалив редакцію, згідно з якою всі селища стають сільськими населеними пунктами. У цьому є як мінуси, так і плюси.

Мінуси – це те, що деякі селища (які часто є колишніми містечками) з чисельністю до 10 тис. осіб втрачають можливість перейти в категорію міст (у той час, як усі міста – навіть найменші – залишаються містами).

Плюси – це те, що по окремих субвенціях, до прикладу, освітній нинішні селища міського типу після того, як перестануть вважатися міськими населеними пунктами, можуть виграти, однак вже у 2025 році – закон підписано щойно, вступає він у силу через три місяці, коли бюджетний процес 2024 року вже завершиться.

Відео – за посиланням: https://www.facebook.com/vassr.org/videos/1072284537149927

© Всеукраїнська асоціація громад