Представники ВАГ долучились до публічних консультацій “Регіональний вимір Плану України”

by [email protected]

Всеукраїнська асоціація громад 20 жовтня взяла участь в публічних консультаціях «Регіональний вимір Плану України». Фактично, це була урядова презентація проекту Плану України та  його основних розділів.

План України розробляється під спеціальний інструмент підтримки ЄС для України Ukrainian Facility. Метою Плану України є побудова спроможної сервісної та цифрової держави з ефективною системою місцевого самоврядування, яка забезпечує захист інтересів громадян, стійкість та безперервність роботи органів державної влади, спроможність та прозорість реалізації заходів з відновлення України від наслідків війни, а також реалізацію політик, спрямованих на отримання членства в ЄС.

Участь у заході взяла чисельна делегація представників ВАГ на чолі з головою ВАГ Володимиром Кучмою, Кіптівським сільським головою Також ВАГ на заході представляли Володимир Зражевський, Межівський селищний голова, голова Дніпропетровського обласного відділення ВАГ, Олександра Шереметьєва, регіональний координатор ВАГ у Полтавській області, Тетяна Корост, Котелевський селищний голова, Сергій Даніш, Коцюбинський селищний голова, голова Київського обласного відділення ВАГ, Сергій Замідра, депутат Немішаївської селищної ради, перший заступник голови ВАГ, Василь Мітько, Нікольський селищний голова, голова Донецького обласного відділення ВАГ, Микола Мацалак, Голова Калуського районного відділення ВАГ, Тетяна Гаєва, секретар Івано-Франківського обласного відділення ВАГ, Іван Смирнов, регіональний координатор ВАГ у Чернігівській області, Ігор Абрам’юк, директор з розвитку – заступник виконавчого директора ВАГ, а також голови низки громад-членів Асоціації. Представники асоціації долучилися до обговорення усіх презентацій урядовців, але особливо активно – до  панельної дискусії на тему «Регіональна політика, децентралізація і архітектура відновлення”.

У вступному слові Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, наголосила, що наразі головним для України є питання відбудови територій.

«Багато в чому це питання багаторівневого демократичного врядування. Навіть в умовах воєнного часу саме громади забезпечили нам резистентність, можливість працювати і давати відсіч на локальному рівні. Саме тому дуже важливо посилити роль громад у процесі відновлення. Коли ми говоримо про плани відновлення — це, по суті, насамперед про пріоритезацію інвестицій. Пріоритети мають визначатися на місцях, а міністерство має лише перевіряти їх та визначати, чи є можливість зробити необхідні інвестиції. Потрібно, щоб громади самі могли подавати проєкти», — зауважила Олександра Азархіна.

Заступниця міністра також у своєму виступі окреслила позицію Мінінфраструктури стосовно права сільських громад на запозичення та  щодо ПДФО, навколо якого останнім часом чи не найбільше дискусій.

«Безумовно, ми виступаємо за посилення фіскальної децентралізації. Зокрема, потрібно наполегливо працювати над питанням запозичень та дискримінації в сфері запозичень, коли міські громади мають право залучати кошти фінансових установ, а сільські такого права на даний час не мають. Є велика необхідність роботи з питанням ПДФО, має бути практика, коли гроші йдуть фактично за місцем проживання особи. Це питання посилення фінансової спроможності громад», — підкреслила Олександра Азархіна.

Представник ВАГ Ігор Абрам’юк  подякував міністерству за позицію стосовно ПДФО, яка в частині спрямування коштів за місцем проживання співпадає зі стратегічною позицією ВАГ, зафіксованою у рішенні Правління. 

Окремо він також зауважив: надзвичайно важливою є політика розвитку сільських територій, яка наразі належно не представлена у Плані України.

«Ми бачимо [у Плані України] політику сільськогосподарського розвитку, але це не те ж саме, що сільський розвиток. Потрібна системна робота в цьому напрямі. Розвиток сільських територій, місцевих громад, є важливою складовою плану відновлення України та євроінтеграції», — зазначив Ігор Абрам’юк.

Він також звернувся з питанням щодо того, : чи будуть можливості впровадження інструментів підтримки розвитку сільських територій ще до вступу в Європейський Союз таа на які практичні кроки української влади можна очікувати в цьому напрямі?

Дмитро Турчак, директор департаменту стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства інфраструктури України, відповів, що планується визначити всі функціональні типи територій та найближчим часом створити спільну робочу групу, в рамках якої представники Уряду та місцевих асоціацій зможуть напрацювати інструменти підтримки  сільських територій.

«У нас буде постанова, яка визначить всі функціональні типи територій. На базі сільських територій ми створимо спільну робочу групу і запрошуємо ВАГ до цієї групи, разом ми напрацюємо інструменти, які ви потім зможете представити членам своєї асоціації. Ваш досвід на місцях допоможе нам разом побудувати нове українське село», — підсумував він.

У ході дискусії, що точилася навколо питань  розвитку громад, ПДФО та інших гострих питань, було підняте й питання розмінування територій, яке є невід’ємною складовою відновлення. Олексій Соболєв, заступник міністра економіки України, зазначив: розмінування — це ринок, який може сягнути більше 37 млрд доларів та потребує регулювання з боку відповідних органів влади.

«Завдання Міністерства економіки — захистити аграрія, який буде отримувати цю послугу, та забезпечити його безпеку, а також захистити інтереси надавача послуг розмінування, якому потрібно отримати кошти за надані послуги. На наступний рік урядом планується виділити 2 млрд грн на компенсації для фермерів на послуги розмінування», — сказав він.

Участь у презентуванні урядових напрацювань  взяли представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерства економіки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства у справах ветеранів України та Міністерства здоров’я України,  Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства енергетики, Міністерства цифровізації України, представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції та Офісу реформ Кабінету Міністрів України. До обговорення презентацій урядовців долучилися всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування, а також представники місцевих органів виконавчої влади та ОМС. Від Європейської спільноти участь у заході взяли заступник голови Представництва Євросоюзу в Україні Ремі Дюфло та Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Мартін Єґер та інші представники дипломатичного корпусу країн ЄС.

На 26 та 27 жовтня заплановані регіональні консультації щодо Плану України у Дніпрі та в Івано-Франківську. ВАГ рекомендуватиме своїм обласним відділенням активно долучитися до цих заходів, оскільки через таку участь є можливість певною мірою вплинути на зміст Плану України. Від якості цього Плану залежатимуть як ефективність заходів із відновлення держави та українських громад, так і євроінтеграційні перспективи України.

© Всеукраїнська асоціація громад