Меморандум про співпрацю задля оновлення картографічної основи громад

by [email protected]

Застаріла картографічна основа – один із ключових факторів, що стоять на заваді розвитку просторового планування територій громад в Україні, а відтак – повоєнного відновлення. За даними анкетування, проведеного Всеукраїнською асоціацією громад, оновлення картографічної основи потребує 91% громад. Програма USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) закликала професійну спільноту землевпорядників та картографів об’єднати зусилля, щоб допомогти громадам вирішити це завдання. Перші результати такого об’єднання вже є.

31 травня під час проведення презентації потреб та інструментів просторового планування, організованої Програмою USAID АГРО, представники професійної спільноти землевпорядників, геодезистів та картографів підписали меморандум про співпрацю щодо використання безпілотних літальних апаратів (БПЛА) для створення картографічної основи просторового планування.

До меморандуму долучилися: Всеукраїнська громадська організація «Асоціація фахівців землеустрою України», яка об’єднує понад 1000 сертифікованих інженерів землевпорядників; Асоціація сертифікованих геодезистів України, до складу якої входять понад 150 членів, та компанія Culver Aviation, що спеціалізується на виготовленні ортофотопланів на основі цифрових знімків та виконує збір даних про матеріальну шкоду, завдану війною, в рамках програми «Росія заплатить» .

Представники професійної спільноти домовилися про об’єднання зусиль задля реалізації спільних проєктів зі створення картографічної основи просторового планування, а також впровадження сервісів високоточного визначення геодезичних координат Системи координатно-часового та навігаційного забезпечення України  для потреб геодезії, картографії, топографії, аерофотозйомки, землеустрою, точного землеробства та інших галузей.

Завдяки домовленостям, досягнутим в результаті підписання меморандуму, громади отримали можливість заощадити 20% коштів на виготовленні ортофотопланів. Окрім того, учасники підписання Меморандуму  домовилися про реалізацію спільного пілотного проєкту з оновлення картографічної основи в одній із постраждалих внаслідок війни громад Київщини. Для реалізації задуму обрали Білогородську сільську територіальну громаду Бучанського району Київської області.

«Наша громада зазнала значних втрат внаслідок російської агресії. Зруйновано 370 об’єктів. Із них – 10 багатоквартирних будинків та 36 об’єктів промисловості. Також громада надала прихисток 6500 вимушеним переселенцям, із яких 1202 – діти. Щоб відновитися та ефективно використовувати наявні ресурси необхідно розробити комплексний план просторового розвитку. Громада має значні виробничі території, є можливість розташовувати об’єкти 5 і 4 класу санітарної класифікації. Також маємо перспективи у розвитку спорту: є тенісні корти, школи для зайняття кінним спортом. Тому для нас важливо розробити комплексний план та визначити функціональні призначення територій, тобто їх розподілити: де буде житлова забудова, а де буде громадська та промислова. Для цього необхідно оновити картографічну основу, щоб мати повну інформацію про природоохоронні та санітарні зони», – розповідає Ольга Краснолуцька, головний спеціаліст відділу містобудування, архітектури та будівництва Білогородської сільської ради.

Підписанти меморандуму наголосили на необхідності популяризації інструментів комплексного просторового планування, які створять передумови для розвитку громад та відновлення постраждалих територій, за рахунок розроблення документації з просторового планування на оновленій картографічній основі, що відображає актуальний стан місцевості.

«Комплексний план- це масштабний проект, який потребує об’єднання зусиль фахівців -землевпорядників,  архітекторів, фахівців громади. Для того, щоб це буда якісна інформація, якою будуть зацікавлені майбутні інвестори, треба провести якісні землевпорядні роботи – внести усіх землекористувачів, показати усі угіддя. Інвестор має бачити, що в громади є перспектива. Використання безпілотних літальних апаратів дозволить виготовити картографічну основу швидше і дешевше. У результаті підписання меморандуму усі сертифіковані фахівців-земелевпорядники отримають можливість знизити вартість таких робіт на 20%. А на прикладі Білогородської громади разом з Culver Aviation ми покажемо можливості новітнього обладнання для виготовлення якісної картоснови», – розповів Анатолій Полтавець, голова Всеукраїнської громадської організації «Асоціація фахівців землеустрою України».

Про алгоритми розробки комплексних планів просторового розвитку громад  можна дізнатися у посібниках, створених за підтримки Програма USAID АГРО за посиланням https://bit.ly/3WPPkWV

ДОВІДКА

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) впроваджується компанією Кімонікс Інтернешнл. Мета програми: прискорення економічного розвитку сільських громад України, що потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі, що сприятиме розвитку більш продуктивних, сучасних та прибуткових мікро, малих та середніх сільськогосподарських підприємств (ММСП) та їх інтеграції в конкурентні національні та міжнародні ринки. 

***

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 60 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. В Україні Агентство США з міжнародного розвитку надає технічну та гуманітарну допомогу починаючи з 1992 року. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Запрошуємо відвідати вебсайт Місії: http://www.usaid.gov/ukraine та сторінку на Facebook: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

© Всеукраїнська асоціація громад