Круглий стіл «Реформа містобудування – повноваження громад»: повна цифровізація і контроль забудовників громадами

by Dikusarov Alexander

21 листопада Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) провела круглий стіл «РЕФОРМА МІСТОБУДУВАННЯ – ПОВНОВАЖЕННЯ ГРОМАД».

У заході взяли участь Олена Шуляк – Заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Наталія Козловська – Заступниця Міністра розвитку громад та територій України, Семен Кривонос – Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України та Сергій Кубах – Експерт з земельних питань, керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). Крім того, в режимі відеоконференції до дискусії приєдналися представники територіальних громад.

Основною темою обговорення став законопроект № 5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності», яким передбачено внесення змін до 28 законодавчих актів України. Зокрема мова йде про розмежування компетенцій в сфері містобудівного контролю та нагляду, а також покладення повноважень  щодо  містобудівного контролю на виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

Представники органів влади поінформували про основні положення законопроекту №5655, його підготовку профільним комітетом із подальшим винесенням до порядку денного  Верховної Ради, а також правових наслідках його імплементації. Учасники дискусії детально обговорили такі основні новації, закладені у законопроекті, як тотальну цифровізацію процесів у будівельній галузі, законодавче закріплення прав та обов’язків громад в сфері будівельного контролю, а також питання державного нагляду та штрафів за порушення містобудівного законодавства.

Олена Шуляк поінформувала про те, що значна увага приділяється встановленню єдиної  інформаційної системи у сфері будівництва. За словами народного депутата, створення прозорої  інформаційної системи сприятиме максимально ефективному розвитку галузі будівництва в Україні та збільшенню довіри з боку міжнародних партнерів. І це буде особливо важливо під час великої відбудови України після Перемоги.

Із цією тезою висловив згоду Сергій Кубах – експерт з земельних питань, керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

«Україна стоїть на порозі запровадження великої програми відновлення. Нам потрібно, щоб в цій програмі відновлення брали участь інвестори, донори. Абсолютно зрозуміло, що без тієї ідеї, яка закладена у законопроекті №5655, неможливо залучити донорів. Донори та інвестори мають бачити всі процеси відбудови України крізь призму законодавчо забезпеченої прозорої та анти корумпованої системи містобудування», – зазначив Сергій Кубах.

За словами Олени Шуляк, у законопроекті, що розглядається закладені максимальні можливості цифровізації, видачі погоджень для будівництва, а також передбачено автоматизований форматологічний контроль за порушеннями без участі чиновників, що з одного боку пришвидшує прийняття рішень, а з іншого – знімає питання корупційної складової.

У свою чергу, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ) Семен Кривонос назвав Законопроект №5655 «великим кроком вперед».

Ми вже фактично розпочали імплементацію певних положень Законопроекту №5655. За останні 8-9 місяців роботи ДІАМ вдалося цифровізувати величезну кількість адміністративних послуг, впровадити значну кількість автоматичних  перевірок. Метою цього законопроекту є відбудова, підвищення відповідальності, подолання корупції і неможливість її реанімації незалежно від людини. Ми працюємо над тим, щоб алгоритми роботи системи містобудування були настільки прозорими і зрозумілими, щоб все було доступно як в системі “Дія“, – зазначив він.

Важливим аспектом, яке обговорили учасники круглого столу, було питання можливостей громад впливати на ввірені їм території відповідно до законопроекту №5655.

За словами Олени Шуляк, у законопроекті приписано принцип безперервного і обов’язкового моніторингу містобудівної галузі з боку органів місцевого самоврядування.

«Для органів місцевого самоврядування ми прописали принцип безперервного і обов’язкового моніторингу. Якщо органи місцевого самоврядування бачать, що порушується містобудівне законодавство і на їх території є порушення, то місцева влада може вносити такі об’єкти до системи. Міністерство регіонального розвитку бачить, громадськість бачить незаконність об’єкту або порушення і в низці випадків місцева влада може ініціювати демонтаж навіть без рішення суду», – підкреслила О.Шуляк, наголосивши при цьому, що реалізація такого контролю з боку органів місцевого самоврядування на законодавчому рівні відіб’є бажання недобросовісних забудовників здійснювати незаконне будівництво.

У свою чергу Заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська наголосила на тому, що законопроект №5655 вирішує питання реалізації норми Закону «Про місцеве самоврядування», яка передбачає відповідальність органів місцевого самоврядування за містобудівну ситуації в регіоні.

«Відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування» органи місцевого самоврядування відповідають про містобудівну ситуацію в регіоні. Норма є, а механізму контролю немає. І дуже часто у органів місцевого самоврядування «зв’язані руки», щоб зреалізувати закладені законодавчі можливості. Тому, законопроект №5655 розв’язує руки і надає виконавчим комітетам рад відповідну компетенцію», – зазначила Заступниця міністра.

Ще однією особливістю пропонованого законопроекту  є державний нагляд, який буде реалізований шляхом створення при Міністерстві розвитку громад і територій України дорадчого колегіального органу «Великої містобудівної палати», до якої увійдуть представники експертних організацій і представники органів місцевого самоврядування.

За словами О.Шуляк, цей орган буде діяти за принципом нотаріальної палати у співпраці з Міністерством юстиції із тим, щоб виводити з ринку недоброчесних учасників будівельного процесу.

«Це стосується всіх, хто порушує законодавство», – сказала О.Шуляк, наголосивши при цьому, що робота цієї палати зможе унеможливити прийняття одноосібних рішень міністром, оскільки міністр зможе розглядати і підписувати лише подання, зроблені цим колегіальним органом.

Великі штрафи для порушників містобудівного законодавства – це ще один важливий елемент, який знайшов своє відображення у законопроекті №5655.

«У цьому законопроекті передбачена відповідальність, у формі суттєво відчутних штрафів для всіх учасників процесу. Штрафи значні. Особливо для тих, хто порушує законодавство у сфері культурної спадщини, та тих, хто намагається будувати щось в зелених зонах, порушувати екологічні питання. Штрафи будуть дуже високі – це наша принципова позиція», – наголосила О.Шуляк.

Після виступів спікерів представницькі органи місцевого самоврядування поставили ряд питань щодо узгодження вже реалізованих ними заходів та вимог містобудівного законодавства з майбутніми законодавчими вимогами, за умови прийняття проекту закону №5655. Надаючи відповіді на поставлені питання, спікери наголосили на тому, що проект закону №5655 є першим кроком реформування галузі містобудівного законодавства  і на його виконання профільним Міністерством разом з Комітетом ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування буде розроблено ряд додаткових законодавчих актів, в тому числі для забезпечення реалізації з боку виконавчих органів сільських, селищних, міських рад функції контролю в сфері містобудування. Під час роботи круглого столу Олена Шуляк закликала учасників до плідної дискусії  для врахуванням інтересів територіальних громад, враховуючи завершальну стадію опрацювання законопроекту із врахуванням прийнятих під час війни інших законів, які стосувалися містобудівної діяльності.

© Всеукраїнська асоціація громад