ВАГ закликає підписати петицію проти вилучення лісів із власності територіальних громад 

by [email protected]

Петицію проти вилучення лісів із власності територіальних громад зареєстровано на сайті Президента України.

Автор звернення закликає не допустити передачу лісів громад акціонерному товариству відповідно до нового законопроекту.

«Це великі втрати, як для місцевих бюджетів, так і для великої кількості лісівників комунальних лісогосподарських підприємств, які стануть безробітними» – зазначається в петиції.

Нагадаємо, що Постанова Кабінету Міністрів України від 7 вересня 2022 року № 1003 «Деякі питання реформування управління лісової галузі» запустила реформу лісової галузі України, зокрема утворення державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» та приєднання до нього спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств. На виконання зазначеної постанови КМУ на офіційному вебсайті Державного агентства лісових ресурсів України опубліковано проект Закону України «Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України» (ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО).

Цей законопроект, на думку автора, суперечить нормам Конституції України.

Всупереч ст.7, ст.13 Конституції України розробником законопроекту до об’єктів управління державної власності в лісовій галузі включено об’єкти, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст областей, тобто українського народу, а саме комунальні землі та ліси.

Всеукраїнська асоціація громад неодноразово піднімала питання збереження лісів у власності територіальних громад, адже на думку асоціації, створення єдиного суб’єкта господарювання  призведе до низки негативних наслідків:

–   монополізація ринку деревини, усунення місцевих малих і середніх виробників від доступу до лісового ресурсу  призведе до підвищення корупційних ризиків;

–   територіальні громади залишаться без значної частини податків та зборів, оскільки для багатьох громад лісова та деревообробна галузі є основним наповнювачем місцевого бюджету;

–   централізація управлінських процесів обмежить вплив територіальних громад на прийняття рішень із ведення лісового господарства, розвитку деревообробної галузі в регіонах, що унеможливлює прийняття оперативних рішень та вжиття заходів у разі виникнення надзвичайної ситуації, тим паче під час воєнного стану в державі.

ВАГ переконана, що нова реформована структура галузі лісового господарства має забезпечити баланс державного та самоврядного управління задля розвитку територіальних громад та посилення їх ресурсної спроможності.

Тому закликаємо підписати петицію та зберегти ліси територіальних громад.

Голосування на підтримку петиції триватиме протягом 82 наступних днів. Електронна петиція має набрати 25 тисяч голосів, аби її розглянув Президент.

ПІДПИСАТИ

© Всеукраїнська асоціація громад