Головна Новини ВАГ виступає проти обмеження роздібної торгівлі: місцеві бюджети втратять мільярди гривень 

ВАГ виступає проти обмеження роздібної торгівлі: місцеві бюджети втратять мільярди гривень 

by Інна Тесленко

Всеукраїнська асоціація громад виступає проти правки 75 до законопроєкту №10346 стосовно обмеження роздрібної торгівлі тютюновими та алкогольними виробами в місцях торгівлі, торговельною площею меншою за 20 кв м. Це стане ударом по малому бізнесу, соціально незахищених верствах населення, а також призведе до величезних втрат місцевих бюджетів.

В Асоціації переконані такі зміни правил торгівлі призведуть до закриття величезної кількості малих підприємців (ФОПів). У результаті – зменшаться надходження ПДФО до місцевих бюджетів (йдеться про мільярди гривень, які так потрібні державі для розвитку та відновлення), і суттєво знизиться надходження від акцизу. 

Окрім того, закриття ФОПів особливо в малих громадах і в умовах війни свідчитиме лише про одне – цілеспрямоване знищення мікробізнесу та відповідно зростання рівня безробітних. Адже велика кількість продавців та продавчинь залишаться без джерел доходу.

У ВАГ наголошують: будь-які обмеження для бізнесу не на часі. Більше того,  вони знищать малий бізнес, який і так працює в надскладних умовах війни.

Користуючись невизначеністю воєнного стану, спроби монополізувати тютюновий ринок виглядають абсолютно нелогічними з економічної точки зору та макроекономічної.

Відповідаючи на аргументи ініціаторів правки про нібито боротьбу з нелегальною торгівлею, хочемо зауважити: наразі лише певна (невелика) частина кіосків продає продукцію без акцизу. Насправді у боротьбі з нелегальною торгівлею спрацює не скорочення роздрібних легальних точок продажу (кіосків), а закриття нелегальних виробництв.

Натомість ухвалення такої правки призведе до збільшення частки тіньового ринку тютюнової продукції в Україні.

Асоціація сподівається на розуміння та підтримку депутатами бізнесу та соціально незахищених верств населення, уникаючи банальної можливості перерозподілу сфер впливу у роздрібній торгівлі тютюновими виробами завдяки розгляду таких правок.

Читайте також