USAID Ukraine – USAID Україна розпочав новий проект реформи децентралізації «ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ І ПІДЗВІТНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ» («ГОВЕРЛА») з бюджетом майже 74 млн доларів США розрахований на 5 років.

☝️HOVERLA / проект USAID в Україні має намір сприяти Уряду України у просуванні та здійсненні реформи децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними, підзвітними перед громадянами та такими, які здатні ефективно надавати послуги.

☝️Заходи в рамках проекту також допомагатимуть Уряду України більш чітко визначити та розмежувати повноваження між органами влади різних рівнів.

????Заступник виконавчого директора Асоціації Дмитро Кулібаба на панельній дискусії "Залучення громадян" підняв питання потреби досягнення рівності можливостей у доступі до інструментів громадської участі для жителів сільських територій: "Маємо дорогу з двостороннім рухом, однієї громадської активності не вистачить: для активного включення мешканців сільських територій у процеси прийняття рішень, орган місцевого самоврядування мусить на практиці продемонструвати і системно підтримувати партисипацію.

Чітко визначивши і узгодивши з мешканцями процедури громадської участі, варто приймати відповідні положення або передбачати в статутах громад такі процедури, які полегшуватимуть налагодження конструктивного діалогу.

☝️Електронні петиції з доступною кількістю необхідних для підтримки голосів, полегшення здійсненні місцевих ініціатив, громадських слухань, громадського бюджету, доступ до сесійних засідань, звітування депутатів і, що чи не найважливіше, забезпечення надійних каналів комунікації з громадою – створить передумови для розбудови діалогу, формуватиме атмосферу довіри".

☝️Всеукраїнська асоціація громад вбачає потребу у наданні широкого доступу мешканцям сільських територій до інструментів громадської участі, як запоруку покращення управлінських рішень на місцях та розбудови підвалини суспільного діалогу.

© Всеукраїнська асоціація громад