В антирейдерській платформі розповіли, як убезпечити майно від захоплення

Територіальні громади країни розвиватимуться і ставатимуть економічно спроможними, якщо будуть захищені інтереси землевласників та землекористувачів. Проблемами громад опікується Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Всеукраїнська асоціація громад». Загальнонаціональне об’єднання органів місцевого самоврядування впродовж 12 років дбає про розвиток сільських територій.

Перші десять років Асоціація працювала під назвою «Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад» та об’єднувала понад 8500 сільських органів місцевого самоврядування (ОМС), які у ході реформування територіального устрою увійшли до складу понад 91% нових територіальних громад. Тепер Асоціація – це загальнонаціональне об’єднання ОМС, членами якого є близько 800 міських, сільських та селищних рад громад, утворених у результаті територіальної реформи. Ще понад 500 ОМС громад, до складу яких увійшли колишні члени ВАГ, мають правонаступництво за членством, а тому також залишаються у полі зору Асоціації.

Земля і люди, які її обробляють – найважливіший ресурс громади. Окрім того, громадам передані у власність колишні державні землі, якими нині розпоряджаються ОМС. Відтак, ефективне управління земельними ресурсами – це запорука економічної спроможності та благополуччя територіальних громад. Тому одним із головних векторів діяльності Асоціації є захист та забезпечення інтересів землевласників та землекористувачів.

Торік за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) Всеукраїнська асоціація громад разом з партнерами  запустили Громадську антирейдерську платформу.

24 відсотки агровиробників стикалися з корупцією у земельних питаннях

Рейдерство в агросфері – небезпечне явище для економіки, яке напряму впливає на інвестиційну привабливість країни. І ця проблема  залишається актуальною.

Проте за останні два роки кількість випадків земельного рейдерства знизилася. Цьому сприяло прийняття кількох законів, які зменшили можливість зловживань під час реєстраційних дій, забезпечили дерегуляцію Держгеокадастру, запровадили відкритий ринок землі сільськогосподарського призначення, передбачили електронні земельні аукціони.

На жаль, сторони конфлікту часто зловживають поняттям рейдерства, щоб надати йому розголосу. Офіційна статистика рейдерських захоплень в Україні не ведеться. А за спробами навести цифри – часто стоїть бажання посіяти страх та відчуття небезпеки.

Спроби обрахунку рейдерства зводяться до кількох показників: кількість відкритих та переданих до суду кримінальних справ за рейдерськими статтями; кількість розглянутих судових справ; кількість скарг, поданих до Офісу протидії рейдерству Мінюсту. За цими даними, можна дійти висновку, що рейдерства в країні набагато менше, ніж інформації про нього.

Порушень було би значно менше, якби не супутні чинники. Зокрема, корупція. В одному з останніх досліджень, яке проводилось за підтримки Програми USAID АГРО у 2021 році, 24% представники малого і середнього бізнесу стикалися з корупцією у земельних відносинах.

Додає градусу низька правова культура населення. А землевласники не дотримуються елементарних правил оформлення документів. Це становить левову частку порушень прав, які називають “рейдерством”.

Чим унікальна Громадська антирейдерська платформа

Завдяки Програмі USAID АГРО вдалось об’єднати зусилля громадських організацій та асоціацій, професійних об’єднань та органів влади, щоб захистити від порушень права землевласників та землекористувачів. До активностей Громадської антирейдерської платформи долучаються потужні гравці Всеукраїнська асоціація громад, Національна асоціація адвокатів, Нотаріальна палата, Всеукраїнська аграрна рада, Бізнес-Варта, Всеукраїнський конгрес фермерів, Спільнота реєстраторів, Асоціація громадських радників України, Всеукраїнське об'єднання старост.

Головна цінність у тому, що платформа об'єднує зусилля представників професійних спільнот. І допомагає заручитися підтримкою керівництва державних інституцій, що протидіють аграрному рейдерству. Платформа проводить низку досліджень, щоб визначити, наскільки ефективно застосовується антирейдерське законодавство і як його можна покращити, використовуючи в тому числі поради європейських колег. Увага приділяється просвітництву у галузі права.

“Будьте відповідальними за своє майно! Належне та вчасне оформлення документів на землю у більшості випадків може попередити рейдерство” – ключова порада експертів серії наших тренінгів "Земля: захист права власності та протидія рейдерству". Наприкінці минулого року 24 онлайн-тренінги та підсумковий національний круглий стіл зібрали понад три тисячі фахівців та представників агробізнесу. Представники місцевого самоврядування, аграрного бізнесу, журналісти, адвокати, нотаріуси, державні реєстратори обговорювали питання земельних правовідносин. Це особливо важливо у процесі децентралізації та відкриття ринку землі.

Як це працює

У рамках Громадської антирейдерської платформи запрацював проєкт Швидка правова допомога. Допомагає оперативно реагувати на факти порушень прав землевласників та землекористувачів.

З проблемами у сфері земельних правовідносин  можна звернутися за телефон (044) 585 90 10, з понеділка по п'ятницю, з 9.00 – до 18.00. Або написавши у чат-бот каналу в Телеграм “ОМС. Антирейдерська платформа”, зможете оперативно, упродовж трьох днів, отримати консультацію експертів.

України стає країною з цивілізованими умовами ведення бізнесу та захисту власності. Експерти Всеукраїнської асоціації громад наголошують, що власна відповідальність та належне оформлення документів у більшості випадків убезпечать ваше майно.

 

Матеріал з газети Рідне село від 26 січня 2022 року з матеріалом про діяльність Громадської антирейдерської платформи.

Підготувала Євдокія Подорожня

© Всеукраїнська асоціація громад