Використання повітряних агродронів в умовах воєнного стану

by lena

Використання агродронів для захисту рослин – поширене явище в останні роки. Особливості використання їх в умовах воєнного стану обговорювали на zoom-нараді за участі Міністерства агрополітики, представників Всеукраїнського Конгресу Фермерів та інших профільних асоціацій 25.07.2022 року. 

Використання агродронів має суттєві переваги над тракторами та літаками. По-перше, агродрони дозволяють зекономити біля 2 тисяч тон пального на рік, порівняно із використанням габаритної техніки. По-друге, їх використання дозволяє уникнути механічного пошкодження високорослого врожаю (кукурудза, соняшник, рапс, тощо). Завдяки агродронам обробляються до 50% насаджень. Вони є незамінними при внесенні засобів захисту рослин в місцях важкодоступних для великогабаритної техніки. Також вони активно застосовуються при десикації, що буде актуальним наступного місяця.

Однак в умовах воєнного стану використання агродронів має труднощі. Нині відсутній дієвий механізм отримання дозволів на польоти. А середній термін очікування складає 3-4 тижні. Це дуже довго і аграрії несуть збитки. 

Для вирішення цієї проблеми пропонується підготувати роз’яснення щодо ідентифікації дронів-обприскувачів, або агродонів, для можливості їх відрізнення від інших БПЛА, а також змінити рівень погодження їх використання до районних адміністрацій. 

Зі свого боку аграрії висловили свою готовність своєчасно інформувати ЗСУ та інші правоохоронні структури щодо застосування агродронів.

Дрон-обприскувач або агродрон має такі особливості:

Розмір від 2 до 4 метрів (найбільший габарит).

Максимальна швидкість польоту до 40 км/год.

Бак від 10 до 50 л.

Наявність форсунок для формування краплі.

Траєкторія польоту – переважно паралельні треки до 3 км довжиною зі швидкістю 30 км/год, висота польоту – 5 м над рослинами та нижче.

При поверненні на майданчик обслуговування швидкість може бути до 40 км/год, висота від 5 до 30 м (залежно від рельєфу, висоти дерев, тощо).

Всі дрони мають габаритні аеронавігаційні вогні. Тому якщо внесення засобів захисту рослин відбувається в темний час доби, їх можна побачити на великій відстані.

© Всеукраїнська асоціація громад