Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО створює Експертний простір ВАГ на основі Комітетів асоціації!

by lena

Ідея Експертного простору полягає у створенні аналітико-комунікаційного середовища, де будуть вишукуватись ефективні відповіді на виклики, що постали перед громадами у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України.

Експертний простір працюватиме по десяти напрямах діяльності органів місцевого самоврядування на основі раніше створених Комітетів ВАГ.

Ініціатива створення такого простору виникла ще наприкінці 2021 року, однак через вторгнення русні, не була повною мірою реалізована. Нині ж – завдяки проекту «Згуртовані громади», який ВАГ реалізує спільно з Програмою USAID–АГРО, ця ініціатива стає реальною і однією з головних справ асоціації.

Важливим є те, що учасниками Експертного простору стануть місцеві експерти: голови громад, депутати місцевих рад, члени виконкомів, посадові особи органів місцевого самоврядування, які щоденно вирішують сотні питань забезпечення життєдіяльності громад та їх мешканців. Саме вони добре розуміють де теоретичні напрацювання не відповідають практичним діям, а отже потребують змін.

Експертний простір створюється задля зміцнення інституційної спроможності та підвищення економічної активності громад, досягнення результатів реформи децентралізації та земельної реформи. У його рамках буде здійснюватись :

  • дослідження потреб, аналіз стану та проблем в територіальних громадах різних регіонів країни, бізнес-середовищі та агросекторі, що працює на їх територіях, а також потреб населення громад в умовах війни;
  • моніторинг, агрегування та аналіз законодавчих ініціатив, які можуть опосередковано або безпосередньо впливати на діяльність територіальних громад в умовах воєнного стану;
  • формування ключових висновків та пріоритетів порядку денного місцевого самоврядування;
  • інформаційний, аналітичний та юридичний супровід діяльності територіальних громад в умовах воєнного стану;
  • консультаційна підтримка стосовно розміщення та надання послуг внутрішньо переміщеним особам з урахуванням потреб вразливих категорій населення та гендерної рівності.

До офіційного відкриття Експертного простору ВАГ залишається вже зовсім небагато часу, а тому запрошуємо охочих фахівців, в актуальних питаннях, долучатись, щоб отримати унікальну можливість реалізовувати своє право впливу на ухвалення важливих державних рішень.

Долучитися можна, заповнивши онлайн анкету за посиланням: https://forms.gle/Uh7ZVmBtCVLUxHPY8

 Фахівці ВАГ уже провели засідання чотирьох комітетів з питань: 

  • організації діяльності ОМС;
  • освіти; 
  • бюджету та податкової політики; 
  • просторового планування, містобудування та земельних питань. 

Основною метою цих засідань стало виявлення та обговорення ключових проблемних питань територіальних громад у відповідних сферах. За наступних два тижні буде проведено засідання ще шести комітетів. Таким чином, буде поновлено роботу всіх десяти комітетів ВАГ, які й сформують наш Експертний простір.

Активність учасників Комітетів, а у їх засіданнях взяли участь більше 100 представників громад з різних регіонів України та різних сфер діяльності, свідчить про важливість створення такого середовища, як Експертний простір, де можна буде не лише обмінюватись думками, а й напрацьовувати консолідовану позицію місцевого самоврядування з того чи іншого проблемного питання і відстоювати її на загальнодержавному та місцевому рівнях.

© Всеукраїнська асоціація громад