Веб-семінар «Ще раз про законопроект №5655»: експерти відповіли на понад 50 запитань від громад

by [email protected]

Всеукраїнська асоціація громад провела веб-семінар «Ще раз про законопроект №5655»,  де розглянули актуальні питання містобудівної реформи.

Що саме зміниться для громад у сфері містобудівного контролю після вступу в силу даного законопроекту, які організації матимуть право надавати дозвіл на будівництва та введення в експлуатацію, яка буде в цьому роль громад. Ці та інші питання обговорили під час веб-семінару з авторами законопроекту.

До заходу доєдналися 680 учасників – голови громад, експерти Міністерства, архітектори, юристи, представники громадських організацій.

«Зараз у мережі шириться багато думок щодо даного  законопроекту. Ми хочемо, щоб члени асоціації формували свою думку на основі професійних роз’яснень від авторів законопроекту, а не зі ЗМІ. Наразі Всеукраїнська асоціація громад стала однією із фахових платформ для публічного обговорення реформи містобудування. Це не останній семінар, ми готові будемо провести ще, якщо матимемо такі запити», – повідомив Іван Слободяник, виконавчий директор ВАГ. 

Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська презентувала Головні напрями містобудівної діяльності, показала покроковий алгоритм дій від Планування територій до Реєстрації прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкту. 

«Більшість процесів опираються на верифікацію Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва. Така система унеможливить певним приймати рішення посадовими особами на власний розсуд, порушуючи не тільки містобудівну документацію, а й законодавство. Кожна посадова особа на кожному етапі буде залишати особистий цифровий підпис і нести відповідальність за прийняте рішення» – зазначила Наталія Козловська.

До відкритої дискусії долучився Кривонос Семен, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ), він дав розгорнуту професійні відповіді та роз’яснення на такі питання від учасників:

1. Як громадськість буде впливати на контроль забудови?

2. Яка відповідальність передбачена законопроектом за самочинне будівництво?

3. Чи є загроза для пам’яток культурної спадщини?

4. В яких випадках архітектори можуть бути позбавлені авторського права?

5. Що робити, якщо в ОМС відсутні спеціалісти у сфері будівництва?

6. Які вимоги будуть до вже існуючих  відділів  архітектури та містобудування?

7. Кому належатимуть повноваження моніторингу?

«Після реформи органи місцевого самоврядування будуть зобов’язані контролювати всі будівельні процеси на територіях своїх громад. Одним із завдань ОМС буде виявлення об’єктів самочинної забудови. Водночас органи місцевого самоврядування повинні будуть застосовувати всі законні засоби для виправлення ситуації на об’єктах, аж до рішення щодо знесення» – додав Семен Кривонос.

Експерти відповіли на понад 50 запитань. 

За результатами заходу було прийнято рішення систематизувати всі питання, які обговорювались і створити на основі них методичні матеріали.

Усі матеріали семінару – у відкритому доступі:

Повний відеозапис семінару за посиланням:

Презентація:

prezentacziya_oms_povnovazhennya

© Всеукраїнська асоціація громад