ВАГ взяла участь у нараді щодо наповнення та функціонування РПЗМ

by [email protected]

Механізм отримання державної компенсації  за втрачене чи пошкоджене майно обговорили на онлайн-нараді Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури з питань наповнення та функціонування Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Одним із спікерів заходу став виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник.  

Наталія Козловська, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, розповіла про напрями відновлення пошкодженого та знищеного житла.

Так, подати заяву на компенсацію можна  через додаток «Дія», ЦНАП, органи соціального захисту чи нотаріуса. Ці заяви будуть розглядатися відповідними Комісіями з розгляду питань щодо надання компенсації, які й проводитимуть огляд зруйнованого житла і визначатимуть суму компенсації. Рішення щодо надання компенсації прийматимуть органи місцевого самоврядування, адже саме вони найкраще розуміють ситуацію з інфраструктурою у своїх громадах. 

Хто може отримати компенсацію за знищене та пошкоджене майно. Законом визначено, що це:

  • власники квартир, інших житлових приміщень, приватних, садових та дачних будинків;
  • замовники будівництва приватних, садових та дачних будинків (фізичні особи);
  • фізичні особи, які здійснили інвестування/фінансування будівництва;
  • члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці.

Крім того, право на компенсацію мають ОСББ, управителі житлово-будівельних кооперативів, коли мова йде про відновлення спільного майна багатоквартирного будинку.

Щодо ролі ОМС у наповненні реєстру якісними даними розповів під час виступу Іван Слободяник. Він зауважив, що необхідно визначитись з конкретною кількістю реєстрів, які є необхідні для компенсації та відновлення:

«Наразі працівники органів місцевого самоврядування наповнюють всі реєстри, на що йде час, паралельно вони не сидять на місці і відбудовують інфраструктуру за приватний чи донорський кошт», – зазначив Іван Слободяник.

Він зазначив, що проблемним питанням залишається відсутність фінансування на розробку комплексних планів:

«Обмеження видатків з місцевих бюджетів постановою №590 Кабміну – одна з найбільших проблем, яка обмежує повноваження ОМС, унеможливлює процес  залучення донорських коштів на співучасть у капітальних видатках, проектно-кошторисній документації, гальмує процес створення комплексних планів  просторового планування. На часі запровадити відповідну субвенцію або залучити донорські кошті на державному рівні для їх фінансування КПП. Або ж  спростити внесення змін до генеральних на повоєнний час для відбудови».

Виконавчий директор ВАГ розповів на якому етапі розробки КПП знаходяться громади. Навів результати опитування серед 463 громад, яке провела Всеукраїнська асоціація громад:

29 % опитуваних вже працюють над створенням;

71 %  – тільки підняли це питання для себе;

78 %  – потребують консультаційної підтримки;

92 %  опитаних громад потребують актуалізації картографічної основи.

72 % мають можливість співфінансування на рівні 10 – 20 %

середня сума 2,7 млн. грн ( від 100 тис – до 10 млн).

З записом наради ви можете ознайомитися за посиланнями:

Матеріали заходу на ознайомлення:

© Всеукраїнська асоціація громад