Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів Іван Слободяник звернувся до міністерства агрополітики і продовольства переглянути деякі коефіцієнти нормативно-грошової оцінки землі, а саме ті, що стосуються залізниці та карʼєрів. Заява пролунала під час Всеукраїнського фермерського форуму (онлайн). 

«Ми порахували минулого тижня по кільком громадам зміну коефіцієнту, а саме під землями по укрзалізниці та карʼєрами. Висновок невтішний — громади можуть не отримати 5 млрд грн. Кабмін не обговорював цієї ініціативи ані з громадами, а ні з профільними асоціаціями», — наголосив Іван Слободяник. 

На таку дискримінацію громад під час формування коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки земель для обчислення податкових зобов’язань з плати за землю звертали увагу і інші учасники форуму. Тому заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький повідомив, що міністерство готове йти на зустріч у вирішенні цього питання:

«Міністр чітко артикулював, що ми готові цю постанову вдосконалювати. Пропоную надати спільно від Асоціації пропозицію і тоді міністерство ініціюватиме зміни в конкретних формулах. Постанова — це не закон, міністр готовий до співпраці», — наголосив Висоцький. 

Йшлося на форумі і про вирішення ситуації з подорожчанням мінеральних добрив. Так народний депутат Марʼян Заблоцький розповів, що парламент вже напрацьовує інструменти обмеження вивезення добрив з України. 

Головний акцент фермерського форуму був на програмі державної підтримки аграріям. Одна з найбільших — часткова компенсація  вартості техніки. Держава компенсує 25% витрачених коштів. Наприклад, у серпні фермер придбав техніку, у вересні подав у банк заявку і отримали відшкодування. Перелік банків і техніки є на сайті мінагро. 

Ще один важливий аспект — здешевлення кредитів. Фермери можуть використовувати програму  «5-7-9»  плюс пільги: компенсація відсоткової ставки. Ціль — доступне фінансування малих виробників. 

Державна підтримка — це елемент, який має допомогти перш за все тим, хто на старті, хто хоче розвиватись і в тих сегментах де критична підтримка держави, — наголосив заступник міністра агрополітики і продовольства Тарас Висоцький. 

«Чим більше буде фермерських господарств — тим більшим буде добробут сіл і сільських територій. Зокрема і нові робочі місця, щоб повернути українців із заробітків з-за кордону», — підкреслив він.

Всеукраїнський фермерський форум до Дня працівника сільського господарства організували спільно  Міністерство агрополітики і продовольства України, Всеукраїнський Конгрес Фермерів, та Всеукраїнська асоціація громад. У заході в онлайн-форматі взяли участь кілька тисяч фермерів, 650 Zoom-точок в громадах і кілька сотень глядачів трансляції форуму. 

Фермери і громади отримали привітання від міністра агрополітики і продовольства Романа Лещенка, міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, першого заступника голови Верховної Ради Олександра Корнієнка, народного депутата Марʼяна Заблоцького, експерта з питань управління земельними ресурсами Проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Сергія Кубаха, голови Всеукраїнської асоціації громад Володимира Кучми.

 

 

© Всеукраїнська асоціація громад