ВАГ очікує прийняття законопроекту  № 6472 щодо надання права сільським та селищним громадам здійснювати запозичення

by [email protected]

Всеукраїнська асоціація громад  вітає позитивні зрушення у Комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку  щодо надання доступу до запозичень сільським та селищним громадам. 

Дієвим інструментом для втілення проектів громад наразі можуть стати місцеві запозичення. Проте цей крок був обмежений чинним бюджетним кодексом – їх могли  робити лише міські та обласні ради, а сільські та селищні – ні.

Минулого тижня на форумі у Львові відбулись позитивні зрушення у вирішенні даного питання. Представники місцевого самоврядування та міжнародні партнери зазначили, що наявна дискримінація у вітчизняному законодавстві не дозволяє отримувати доступ до фінансування малим українським громадам.

Нагадаємо, що наприкінці 2021 року народні депутати зареєстрували законопроект №6472, який передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу України та надання сільським та селищним територіальним громадам права здійснювати місцеві запозичення та надавати місцеві гарантії. За словами народного депутата Віталія Безгіна, цей законопроект робить всі громади рівними за можливістю отримувати місцеві запозичення та прибирає такий рудимент, як “міста обласного значення”.  

Надання права сільським та селищним територіальним громадам здійснювати місцеві запозичення, розширить взаємодію з міжнародними інституціями, активізує місцевий економічний розвиток та примножить здобутки децентралізації. 

ВАГ вітає позицію Комітету щодо даного питання та очікує на щонайшвидше прийняття законопроекту № 6472. 

© Всеукраїнська асоціація громад