Стартував цикл практичних заходів для фахівців ОМС та аграріїв у рамках співпраці проекту АПД з пілотними громадами за підтримки ВАГ

by lena

У Маловільшанській громаді провели   семінар-тренінг «Посилення фінансової спроможності аграрних підприємств – політичні інструменти та успішний досвід» 

У рамках реалізації плану співпраці проєкту Німецько-український агрополітичний діалог (АПД)  із пілотними територіальними громадами, що здійснюється за підтримки ВАГ, 15 вересня у селі Коженики Маловільшанської громади (Київщина) відбувся семінар-тренінг для аграріїв та фахівців ОМС.  Приїхали на семінар  представники двох пілотних громад Київщини, а представники  з інших шести регіонів мали можливість брати участь в онлайн форматі. 

Із вітальним словом до учасників звернувся  виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник, який висловив цілу низку предметних пропозицій щодо співпраці ОМС із фермерами. 

Привітала учасників також, керівниця проєкту АПД та модераторка заходу Марія Ярошко. Вона  повідомила приємну новину: плани проєкту розширилися, а відтак подібні заходи в очному форматі відбудуться у кожному пілотному регіоні. 

Вітальні слова прозвучали також від голів Маловільшанської та Узинської громад Юрія Дробовича та Віталія Гринчука, які  взяли активну очну участь у семінарі. 

Про діяльність ВАГ та про плани співпраці асоціації з АПД в рамках проекту учасників семінару поінформував  директор з розвитку – заступник виконавчого директора ВАГ Ігор Абрам’юк, який спеціально приїхав на  на заход та активно долучився до робочих дискусій.

Питання посилення фінансової спроможності аграрних підприємств презентував  директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України – Роман Корінець. У його презентації було багато інформації щодо місцевих ресурсів для аграріїв, програм міжнародної та державної підтримки, нових перспективних напрямків діяльності, успішного досвіду аграрного бізнесу, пошуку актуальних ґрантових та навчальних програм. Учасникам запропонува ли ділову гру із презентацією та обговоренням результатів, що зацікавило аудиторію.

Обговоренню викликів та бар’єрів на шляху розвитку аграрного виробництва – присвячена друга частина семінару. Її модерував експерт Лейбніц-Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (ІАМО, Німеччина) – Василь Квартюк. В процесі дискусії з аграріями та представниками ОМС порушили питання програми держпідтримки аграріїв, кредитні програми від держави через держбанки, питання зберігання та збуту продукції в умовах воєнного часу, страхування ризиків та інші.

Під час  дискусій, учасники висловили цілу низку обґрунтованих претензій щодо політики держави у аграрній сфері та щодо ефективності державної підтримки: нерозуміння державою реалій агровиробництва, проблеми з орендою землі, неможливість планування діяльності та багато інших. Загалом, дискусія виявила доволі низький рівень довіри до держави з боку фермерів. Це, зокрема, проявляється у тому, що наразі тільки одиниці , із майже двадцяти присутніх на заході аграріїв, зареєструвалися у Державному аграрному реєстрі.

Для ОМС територіальних громад проблемними питаннями є дефіцит кадрів для роботи з аграріями та написання проєктів у аграрній сфері, відсутність земельних ресурсів, оскільки більшість земель було роздано ще до передачі громадам, та низка інших проблем. Висловлені побажання щодо налагодження співпраці з громадами інших країн для обміну досвідом та підтримки. Громади проявляють цікавість до розробки/внесення змін у інвестиційні паспорти та до розробки агроінвестиційних паспортів громад.

Загалом, під час подібних семінарів, де відбувається жива взаємодія лідерів та фахівців ОМС із фермерами за модерації з боку професійних експертів, напрацьовується цінний матеріал для деталізації бачення та планування наступних кроків Асоціації у сфері аграрного та сільського розвитку.

Нагадаємо:

За підтримки ВАГ стартувала співпраця Проекту АПД із вісьмома пілотними громадами чотирьох областей України. Список громад-учасниць було визначено на підставі рекомендацій ВАГ. Пілотними громадами стали:

  • Узинська міська та Маловільшанська сільська територіальні громади Київської області 
  • Заболотівська селищна та Городенківська міська територіальні громади Івано-Франківської області
  • Лохвицька міська та Чорнухинська селищна територіальні громади Полтавської області 
  • Суворовська селищна та Городненська сільська територіальні громади Одеської області

© Всеукраїнська асоціація громад