Злагоджені дії аграріїв, пасічників і громад допоможуть мінімізувати отруєння бджіл, підвищити врожайність і захистити довкілля. На цьому наголошували учасники онлайн-наради Міністерства аграрної політики та продовольства спільно з Всеукраїнським Конгресом Фермерів та Всеукраїнською асоціацією громад. 

 

В Україні зараз офіційно зареєстровано майже 45 тисяч пасік, які мають 2.2 млн бджолосімей. Пік отруєнь припав на 2018 рік. Вже у 2020 році постраждали 310 пасік, загинули 473 бджолосімʼї, а у 2021 році постраждало 75 пасік, загинуло 607 бджолосімей. 

 

Серед причин отруєння бджіл: недотримання правил з використання і зберігання засобів для захисту рослин, неповідомлення фермерами власників пасік про використання засобів захисту рослин, недостатня ізоляція вильоту бджіл з вуликів, та неповідомлення власниками пасік про перебування пасіки під час кочівлі. 

 

Як зазначив перший заступник Міністра аграрної політики Тарас Висоцький,  слід звертати увагу на засоби захисту рослин:

«Якщо ми говоримо про несанкціоноване використання тих чи інших засобів захисту рослин, тут є аспекти. В Держпродспоживслужби є графік планового контролю, але він однозначно не покриває 100% всіх субʼєктів. Тому громадяни мають звертатись про позапланові перевірки і спільними зусиллями виявляти і боротись з цим. Якщо десь громада бачить, що є звернення і реакція недостатня, тоді на етапі формування комісій — потрібно про це повідомити», — наголосив Висоцький. 

 

Основні заходи з запобігання отруєння бджіл: держнагляд і дотримання законодавства під час використання засобів захисту рослин, дотримання аграріями норм використання таких засобів, своєчасне повідомлення пасічниками про кочівлю пасіки, координація з органами місцевого самоврядування. 

 

Якщо власник пасіки виявив факт отруєння бджіл, він має звернутись до органу місцевого самоврядування. Той невідкладно збирає комісію, яка складається з представника ОМС, Держпродспоживслужби та Нацполіції. Також до комісії можуть залучити пасічника, представників профільної асоціації, агровиробника, який використовував засоби захисту рослин, представників Держекоінспекції і Державіаслужби.  

 

Долучення Нацполіції важливе, без їх участі комісія вважається неправочинною, — наголошує Оксана Борейко,  завідувач сектору розвитку бджільництва управління тваринництва та племінної справи Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики:

«Громади мають визначити контактну особу для отримання оперативної інформації про отруєння бджіл і проводити інформаційні заходи. Тільки злагоджені дії аграріїв, пасічників і громад допоможуть мінімізувати отруєння бджіл, підвищити врожайність і охорона довкілля», — зауважує Борейко.

 

Онлайн-нарада щодо забезпечення злагодженої взаємодії влади, фермерів та бджолярів у профілактиці та запобіганні отруєння та загибелі бджіл, — лише перший захід, запланований Мінагрополітики, Всеукраїнським Конгресом Фермерів та Всеукраїнською асоціацією громад, — повідомив  Виконавчий директор ВАГ і голова ВКФ Іван Слободяник: 

«Захід викликав неабиякий ажіотаж. Лише на youtube-трансляції його одночасно дивилось майже 800 глядачів, в Zoom зареєструвались — 600 громад, а ще 1500, фермерів і бджолярів. Тобто сумарно долучились кілька тисяч людей. Це показує, наскільки ця проблема важлива і для фермерів, і для громад. Це лише перша частина  заходу, де була висвітлення позиція  від Мінагро з профілактики отруєння бджіл, на черзі наступна частина заходу, де будуть запитання-відповіді», — запевнив Слободяник.

 

Переглянути записи онлайн-наради можна тут: https://youtu.be/SL5bZY1pocY 

Презентація від Міністерства аграрної політики тут: https://docs.google.com/presentation/d/1dd9gcmuaGVHNaCqpV3IfMKH19GImBd1w/edit?usp=sharing&ouid=114254057412217287193&rtpof=true&sd=true

 

 

 

 

 

© Всеукраїнська асоціація громад